Parti Kanan Meraih Kemenangan Besar Dalam Pilihan Raya Belanda

(SeaPRwire) –   Parti Kebebasan untuk Belanda dijangka memenangi 37 kerusi di parlimen negara itu, keputusan awal menunjukkan

Geert Wilders dari Parti Kebebasan untuk Belanda (PVV) dijangka akan memenangi kerusi terbanyak di perundangan Belanda, mengikut pengiraan undian awal dalam pilihan raya parlimen awal negara itu.

Parti kanan populis itu diramalkan akan memenangi 37 kerusi daripada 150 kerusi di dewan rendah, menjadi pihak terbesar di perundangan itu. Parti itu nampaknya berkemungkinan akan memenangi dua kerusi lebih daripada ramalan keluar undi pada malam Rabu.

PVV kini diramalkan akan lebih daripada dua kali ganda keputusan pilihan raya umum 2021nya, apabila ia memenangi 17 kerusi.

Kejayaan yang selesa itu disambut oleh Wilders, yang berkata keputusan itu telah dengan jelas menunjukkan parti itu tidak boleh lagi “diabaikan” oleh pihak politik lain.

“Saya mengutarakan kepada pihak lain; kempen sudah berakhir, dan pengundi sudah bercakap. Sekarang kita perlu mencari persamaan di antara satu sama lain. Kita perlu bekerjasama,” kata Wilders semasa ucapan awam selepas keputusan awal diumumkan. Beliau menambah bahawa orang ramai “sudah bosan” dan “mahu orang Belanda menjadi utama semula.”

Politikus itu nampaknya melembutkan retorik anti-pendatang dan anti-Islamnya, yang berulang kali menimbulkan kontroversi dan malah masalah undang-undang, dengan menekankan beliau akan menumpukan kepada menyelesaikan masalah negara itu sendiri.

“Saya berharap. Saya faham bahawa pihak tidak mahu kerajaan yang bertindak bertentangan dengan perlembagaan. Kami tidak akan berbuat demikian. Kami tidak akan bercakap tentang masjid, al-Quran atau sekolah-sekolah Islam. Kami akan bercakap tentang memberi keutamaan kembali kepada orang Belanda, harapan orang Belanda,” kata Wilders kepada penyiar awam NOS dalam kenyataan.

Masih tidak jelas sama ada PVV akan dapat membentuk kerajaan di mana Wilders menjadi perdana menteri, memandangkan kebanyakan parti utama arus perdana Belanda telah enggan bekerja sama dengan PVV.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)