New York Times mengugut saman Microsoft dan OpenAI

(SeaPRwire) –   Chatbot AI membahayakan ‘kewartawanan bebas’, kata akhbar rekod AS

The New York Times menyaman Microsoft dan OpenAI pada Rabu atas tuduhan melanggar hakcipta, mendakwa platform kecerdasan buatan (AI) mereka mewakili persaingan tidak adil dan ancaman kepada akhbar bebas dan masyarakat.

Ini merupakan cabaran hakcipta pertama dari sebuah organisasi media utama Amerika, menurut Times. Akhbar itu telah meminta mahkamah persekutuan di Manhattan untuk memegang tanggungjawab terhadap “bilionan dolar dalam kerosakan statutori dan sebenar” untuk “salinan dan penggunaan yang tidak sah terhadap karya berharga unik Times.” Ia juga menuntut supaya syarikat-syarikat itu memusnahkan sebarang model chatbot dan data latihan yang telah menggunakan bahan berhakcipta akhbar itu.

“Peniaga bebas menunggangi pelaburan besar-besaran Times dalam jurnalisme mereka,” kata aduan itu, menuduh Microsoft dan OpenAI “menggunakan kandungan Times tanpa bayaran untuk mencipta produk yang menggantikan Times dan mencuri penonton daripadanya.”

Microsoft dilaporkan bersetuju untuk melabur $13 bilion ke dalam OpenAI dan sudah menggunakan beberapa teknologinya dalam enjin cari, Bing.

Dalam satu contoh yang dinyatakan dalam saman itu, ChatGPT-kuasa Browse With Bing menampilkan keputusan “diulang hampir kata demi kata” dari laman ulasan produk Times, Wirecutter, tetapi tidak menyandarkan kandungan dan mengeluarkan pautan rujukan yang digunakan oleh akhbar itu untuk menjana komisen daripada jualan, menyebabkan kehilangan pendapatan.

Microsoft dan OpenAI “meletakkan tumpuan khusus” kepada penggunaan jurnalisme Times kerana “kepercayaan dan ketepatan yang dirasakan bahan tersebut,” akhbar itu mendakwa.

“Jika Times dan organisasi berita lain tidak dapat menghasilkan dan melindungi jurnalisme bebas mereka, akan ada kekosongan yang tiada komputer atau kecerdasan buatan boleh isi,” dakwaan itu mendakwa, menambah, “Kurang jurnalisme akan dihasilkan, dan kosnya kepada masyarakat akan besar.”

Akhbar rekod AS itu menyatakan bahawa ia telah mendekati OpenAI dan Microsoft pada April untuk menelusuri “penyelesaian yang mesra” isu hakcipta, tetapi tanpa kejayaan. Beberapa media lain telah mencapai persetujuan dengan OpenAI untuk penggunaan kandungan mereka, termasuk Associated Press dan Axel Springer, pemilik Jerman Politico dan Business Insider.

Akhbar itu diwakili oleh Susman Godfrey, firma undang-undang yang sama yang menyaman Microsoft dan OpenAI awal bulan ini, dan mewakili Dominion Voting Systems dalam kes fitnah terhadap Fox News berkaitan pilihan raya presiden AS 2020.

Microsoft dan OpenAI belum menanggapi aduan itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.