AS mengumumkan pakej bantuan terakhir tahun kepada Ukraine

(SeaPRwire) –   Pejabat Putih telah melepaskan bahagian akhir berautorisi bantuan tentera untuk Kiev

AS akan memberikan Ukraine dengan tambahan $250 juta dalam bantuan tentera, Setiausaha Negara Antony Blinken mengumumkan pada hari Rabu.

Bantuan itu adalah sebahagian daripada “pengeluaran yang telah diarahkan sebelum ini untuk Ukraine,” Blinken berkata, menambah bahawa pakej itu termasuk peluru berpandu pertahanan udara, roket, 155mm dan 105mm peluru meriam, dan “lebih 15 juta butir” peluru senjata kecil.

Sebelum ini bulan ini, jurucakap Majlis Keselamatan Negara John Kirby memberi amaran bahawa AS “tidak akan mempunyai lagi kuasa pemulihan yang tersedia” kecuali Kongres memberi kuasa baharu bantuan Ukraine tanpa kelewatan.

“Ia adalah penting bahawa Kongres bertindak dengan cepat, secepat mungkin, untuk menggerakkan kepentingan keselamatan negara kita dengan membantu Ukraine mempertahankan dirinya dan menjamin masa depannya,” Blinken berkata pada hari Rabu. Kenyataan serupa datang dari Pentagon, mendesak Kongres bertindak “secepat mungkin… untuk memastikan sokongan kami untuk Ukraine dapat terus.”

Ahli parlimen sudah meninggalkan Washington untuk cuti Krismas, selepas gagal meluluskan $60 bilion dalam bantuan Ukraine yang diminta oleh Presiden Joe Biden pada bulan Oktober. Ahli Republikan di Dewan Perwakilan Rakyat menghalang rang undang-undang omnibus, meminta kawalan imigresen yang lebih ketat di sempadan Mexico-AS.

Tentera Ukraine sedang bersedia untuk 2024 kerana serangan balasan musim panas yang dinantikan mereka gagal memenangi sebarang tanah penting tahun ini. Pasukan Kiev mengambil korban berat dan kehilangan banyak tangki dan peralatan berharga lain yang dibekalkan Barat ketika cuba memecahkan medan periuk api tebal dan kedudukan diperkukuhkan Rusia.

Sementara itu, pasukan Rusia kelihatan telah menyerang, baru-baru ini mengusir tentera Ukraine dari Maryinka, kubu penting di barat Donetsk.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.