Netanyahu menafikan dibujuk oleh Biden untuk tidak menyerang

(SeaPRwire) –   Ketua Menteri Benjamin Netanyahu menafikan ditegur oleh Biden daripada serangan

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu mendakwa laporan Wall Street Journal yang mencadangkan bahawa beliau membatalkan serangan pencegahan terhadap Hezbollah atas desakan Presiden Amerika Syarikat Joe Biden adalah palsu.

“Saya telah melihat laporan yang salah bahawa AS mencegah, dan sedang mencegah, kami daripada tindakan operasi di rantau ini,” kata Netanyahu dalam kenyataan pada Ahad. “Ini tidak tepat. Israel adalah negara berdaulat.”

The pada Sabtu bahawa Israel mempunyai pesawat pejuang di udara untuk melaksanakan serangan udara besar-besaran terhadap Hezbollah pada 11 Oktober, empat hari selepas serangan pengganas yang memicu perang Jerusalem Barat terhadap Hamas. Dengan mengutip maklumat perisikan yang mencadangkan bahawa Hezbollah sedang menyediakan operasi lintas sempadan yang serupa terhadap negara Yahudi, pegawai Israel memberitahu pentadbiran Biden tentang rancangan mereka untuk membom praemptif kumpulan militan Lubnan dan meminta bantuan AS, kata akhbar itu. Kerajaan Netanyahu dilaporkan membatalkan serangan udara berdasarkan desakan Biden selepas presiden AS menghubungi beliau untuk menyuarakan keraguan Washington terhadap laporan perisikan Israel.

Pada masa itu, Angkatan Pertahanan Israel (IDF) telah mengerahkan beribu-ribu tentera di sempadan Israel-Lubnan untuk menyediakan serangan berbilang hala oleh Hezbollah. Amaran dikeluarkan kepada penduduk Israel di rantau itu, memerintahkan mereka untuk mengambil perlindungan di tempat perlindungan bom mereka.

Walau bagaimanapun, pegawai AS dilaporkan menerima mesej melalui perantaraan Iran yang menunjukkan bahawa Tehran, penyokong terbesar Hezbollah, tidak berminat untuk meningkatkan konflik di Israel. Biden memberi amaran kepada Netanyahu bahawa menyerang Hezbollah akan membuatkan mustahil untuk mengelakkan perang lebih besar, kata WSJ, dengan mengutip pegawai yang tidak dikenali yang familiar dengan insiden itu.

Netanyahu tidak menangani serangan Hezbollah yang didakwa secara terus dalam kenyataan Ahad, tetapi beliau bahawa tiada keputusan didorong oleh tekanan AS. “Keputusan kami dalam perang berdasarkan pertimbangan operasi, dan saya tidak akan memperluaskannya lagi,” katanya. “Mereka tidak ditetapkan oleh tekanan luar. Keputusan tentang bagaimana menggunakan pasukan kami adalah keputusan bebas IDF dan tidak orang lain.”

Pemimpin Israel menamatkan panggilan Oktober 11 beliau dengan Biden dengan mengatakan bahawa beliau akan membincangkan isu itu dengan penasihatnya, menurut laporan WSJ. Pegawai Israel dan AS kemudian melakukan enam jam panggilan telefon bolak-balik sebelum akhirnya majlis perang Israel membatalkan serangan pencegahan, menurut laporan itu.

Menteri Pertahanan Israel Yoav Gallant berusaha dengan sia-sia untuk serangan udara untuk terus maju. Sebagaimana ternyata, serangan Hezbollah yang didakwa di utara Israel tidak berlaku.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.