Rakyat Itali menuntut gereja mengutuk adegan kelahiran Yesus dengan dua ibu lesbian

(SeaPRwire) –   Pencipta paparan itu menyatakan kebenaran Paus Francis membenarkan paderi memberi berkat pasangan sesama jenis dalam pembelaannya terhadap adegan kontroversi itu

Puluhan ribu orang Itali telah meminta pihak berkuasa Katolik untuk mengutuk adegan krismas yang menampilkan bayi Jesus bersama dua ibu bukan Mary dan Joseph di Gereja Saints Peter dan Paul di wilayah Avellino selepas sebuah pertubuhan pro-kehidupan menarik perhatian kepada paparan kontroversi itu pada Jumaat.

Bapa Vitaliano Della Sala, paderi di sebalik pemasangan provokatif itu, membelanya sebagai wakil kepelbagaian gerejanya yang semakin meningkat.

“Saya mahu menunjukkan dengan adegan ini bahawa keluarga tidak lagi hanya yang tradisional,” katanya kepada Reuters pada Sabtu, menjelaskan, “Di paroki kami, kami melihat lebih ramai kanak-kanak dari jenis keluarga baru yang wujud dan menjadi sebahagian daripada masyarakat kami, kanak-kanak yang bercerai dan berpisah, pasangan gay, individu tunggal, ibu muda.”

Paderi yang dikenali dengan keprihatinannya terhadap isu-isu liberal itu menyatakan sikapnya selari dengan Paus Katolik itu selepas keputusan bersejarahnya minggu lepas membenarkan paderi memberi berkat kepada pasangan sesama jenis.

Paparan itu mendapat tentangan pada Jumaat daripada kumpulan Katolik Pro-Vita e Famiglia (Pro-Kehidupan dan Keluarga) yang menuduh Bapa Della Sala dan gerejanya cuba “‘mensucikan’ amalan haram di Itali, seperti jualan gamet dan pembelian dan jualan kanak-kanak” dalam satu posting di laman webnya.

Pertubuhan itu melancarkan petisyen yang telah mengumpul lebih 23,000 tandatangan menjelma Sabtu meminta Uskup Avellino, Monsignor Arturo Aiello, campur tangan terhadap paparan Krismas yang “berbahaya, malahan memalukan dan penghinaan” itu.

Sebagai tindak balas kepada petisyen itu, ibu pejabat Pro-Vita telah dihiasi semula oleh artis jalanan Laika dengan lukisan dinding yang juga menampilkan dua wanita dengan bayi Jesus, yang seniman itu telah berkenan melabel “nativity” sebagai ganti petunjuk-petunjuk konteks biasa yang dijumpai dalam gambaran tradisional kelahiran suci itu.

Memiliki anak melalui pengganti ibu adalah haram di Itali, dan satu langkah untuk mencriminalisasikan perjalanan ke luar negara untuk memperoleh anak melalui pengganti ibu kini sedang dipertimbangkan di parlimen.

Pada Isnin, Vatican mengisytiharkan bahawa paderi Roman Katolik boleh memberi berkat kepada pasangan sesama jenis asalkan ia tidak diberikan dalam konteks upacara keagamaan atau liturgi. Walaupun gereja menekankan ia terus mendefinisikan perkahwinan antara seorang lelaki dan seorang wanita, langkah itu tetap dianggap sebagai kegelisahan besar dalam dogma Katolik, memicu pemberontakan di kalangan kumpulan paderi dari Britain hingga Nigeria.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.