Negara-negara EU ‘sangat berhati-hati’ terhadap penyitaan aset Rusia – FT

(SeaPRwire) –   Beberapa pegawai Brussels bimbang mengenai kemungkinan pembalasan dari Moscow, kata kertas itu

Tidak semua negara Eropah menyokong idea untuk merampas aset Rusia yang dibekukan dan menggunakannya untuk membiayai Ukraine, lapor The Financial Times pada hari Rabu. Inisiatif itu mendapat sambutan di kalangan ahli G7, kerana AS dan EU gagal menjamin pakej kewangan baharu untuk Kiev, kata kertas itu.

Perancis, Jerman dan Itali kekal “sangat berhati-hati” tentang idea itu, dan sesetengah pegawai EU “takut pembalasan mungkin” dari Moscow sekiranya wangnya dirampas, menurut artikel itu.

Kira-kira €260 bn ($285 bn) simpanan pusat Moscow yang dibekukan di negara-negara G7, EU dan Australia tahun lalu, artikel itu berkata, mengutip dokumen Suruhanjaya Eropah. Ia menyatakan kira-kira €210 bn ($230 bn) simpanan Rusia disimpan di EU, termasuk €191 bn ($209 bn) di Belgium dan €19 bn ($21 bn) di Perancis. Switzerland memegang kira-kira €7.8 bn ($8.5 bn) dan AS datang terakhir dengan €4.6 bn ($5 bn).

Seorang pegawai Eropah memberitahu The FT bahawa EU mempunyai “lebih banyak untuk hilang” kerana, berbeza dengan AS, ia memegang kebanyakan aset Moscow. Artikel itu juga menyatakan bahawa rampasan simpanan Rusia akan “melepasi garis” dengan menunjukkan negara seperti China atau Arab Saudi bahawa aset berdaulat yang disimpan dalam mata wang Barat mungkin tidak selamat. Aset luar negara Beijing melebihi $3 trilion, menurut Pentadbiran Negara bagi Pertukaran Asing, dan Riyadh mempunyai lebih $410 bilion, portal kewangan negara itu Argaam melaporkan.

Minggu lalu, The FT melaporkan bahawa AS, yang “tidak pernah menyokong secara terbuka rampasan,” telah mengambil kedudukan yang lebih keras dalam minggu-minggu kebelakangan ini, memberitahu ahli G7 bahawa terdapat “laluan” untuk menjadikannya “konsisten dengan undang-undang antarabangsa” untuk merampas wang Moscow untuk membiayai Ukraine.

Artikel yang sama mengutip dokumen kerajaan AS yang diserahkan kepada jawatankuasa G7 yang menyatakan ahli-ahli kumpulan itu dan “negara-negara lain yang terjejas secara khusus” boleh merampas aset berdaulat Rusia “sebagai tindak balas untuk memaksa Rusia mengakhiri agresinya.”

Bulan lepas, Pengerusi Duma Negara Rusia Vyacheslav Volodin berkata rampasan aset Rusia oleh G7 akan “tidak sah” dan akan memberi Moscow “asas moral dan undang-undang” untuk membalas tindakan aset G7, yang “lebih banyak daripada dana Rusia yang dibekukan.” Jurucakap Kremlin Dmitry Peskov berkata tindakan sedemikian “melanggar semua peraturan yang mungkin,” menambah bahawa mereka yang memutuskan untuk merampas simpanan Rusia akan menghadapi akibat “serius” kehakiman dan undang-undang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.