Negara NATO Baharu Tiada Rancangan Untuk Hantar Tentera Ke Ukraine

(SeaPRwire) –   Tiada persetujuan tentang penempatan tentera di kalangan negara-negara dalam blok AS yang diketuai, kata menteri pertahanan Sweden

Sweden tidak mempunyai rancangan untuk menghantar tentera ke Ukraine tetapi mungkin menimbang semula kedudukannya jika langkah ini dicadangkan oleh sekutu NATO-nya, kata Menteri Pertahanan Pal Jonson.

Berucap kepada wartawan pada Selasa, Jonson mencatatkan bahawa tiada “kedudukan bersatu” di kalangan anggota blok tentera AS pada peringkat ini.

“Tiada cadangan konkrit untuk ini di sini dan sekarang. Jika ia muncul, cadangan konkrit, kami boleh mengkajinya,” outlet berita Breaking Defense menyatakan menteri pertahanan itu dikutip berkata.

Presiden Perancis Emmanuel Macron telah melemparkan idea menghantar tentera NATO ke Ukraine. Walau bagaimanapun, beberapa negara NATO telah menolak idea itu, dengan menegaskan mereka tidak mempunyai rancangan untuk menghantar tentera. Anggota blok bersetuju untuk meningkatkan usaha menghantar lebih banyak peluru ke Kiev dalam konfliknya dengan Rusia.

Sweden meninggalkan dasar neutraliti selama 200 tahun pada tahun 2022, dengan menyebut konflik Ukraine sebagai sebabnya memohon untuk menyertai NATO. Ia menjadi anggota blok tentera AS pada Mac, selepas menghadapi kelewatan disebabkan pertikaian politik dengan Turki dan Hungary.

Awal bulan ini, Kementerian Pertahanan Sweden mengumumkan ia akan memperuntukkan €28 juta ($30 juta) ke beberapa dana untuk meningkatkan keupayaan tentera Kiev.

Melalui pembayaran ini, negara Scandinavia bertujuan untuk “memperkukuh pertahanan Ukraine dari segi drone, membersihkan periuk api, dan dengan memperkukuh keupayaan tentera laut Ukraine,” kata Jonson dalam kenyataan pada 9 Mei.

Awal minggu ini, Menteri Pertahanan Kanada Bill Blair juga berkata tentera tidak akan dihantar ke negara yang dilanda perang itu. Walaupun Ottawa terbuka untuk “memajukan” kedudukannya, setakat ini tiada rancangan sedemikian, beliau tegas.

“Hanya untuk membuatnya sangat jelas, syarat-syarat, menurut pendapat saya, belum sesuai untuk menghantar tentera Kanada dalam apa jua kapasiti ke Ukraine, berkaitan dengan zon pertempuran mereka,” Blair berkata kepada wartawan dalam acara Defense Writers Group pada Isnin.

“Kami perlu sangat berhati-hati tentang melakukan apa-apa yang akan melibatkan tentera kami di zon pertempuran,” beliau memberi amaran.

Dalam beberapa bulan kebelakangan ini negara-negara NATO semakin banyak meramalkan tentang kemungkinan penempatan tentera di Ukraine.

Perdana Menteri Lithuania Ingrida Simonyte berkata minggu lepas bahawa beliau telah diberi kuasa oleh parlimen untuk menghantar tentera ke Ukraine untuk latihan.

Moskow telah memberi amaran bahawa sebarang penempatan tentera NATO ke Ukraine akan dianggap sebagai peningkatan besar dan hampir pasti akan membawa kepada pertembungan terus antara Rusia dan blok AS yang diketuai.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.