Negara EU mungkin akan melulus veto larangan baru terhadap Rusia – Politico

(SeaPRwire) –   Hungaria dilaporkan membantah sekatan yang menyasarkan import LNG

Hungaria mungkin akan meluluskan cadangan sekatan EU terbaru terhadap Moscow, Politico telah melaporkan. Dengan pakej sekatan ke-14, blok itu akan menyasarkan sektor gas Rusia untuk kali pertama, laman web itu telah menyatakan.

Menurut Politico, Suruhanjaya Eropah mencadangkan sekatan terhadap gas cecair asli Rusia (LNG) minggu lepas. Langkah itu akan mencegah negara-negara EU daripada mengeksport semula LNG Rusia, tetapi tidak akan mengenakan larangan terus terhadap import LNG yang dibekukan dari negara yang dikenakan sekatan.

Hungaria menyatakan “kebimbangan yang signifikan” terhadap cadangan itu, laman web itu berkata. Semasa perbincangan diplomatik awal minggu lepas, duta tertinggi Hungaria memberi amaran bahawa Budapest akan menghalang sebarang langkah yang akan menyebabkan kos tenaga yang lebih tinggi di Eropah, menurut Politico.

“Kami akan menganalisis pakej itu tetapi tidak menyokong apa-apa yang mungkin memberi kesan negatif kepada pasaran gas EU,” pegawai Hungaria dilaporkan berkata.

Perancis, Jerman, Itali, dan Sepanyol meminta maklumat teknikal lebih lanjut mengenai langkah-langkah baru itu, Politico membuat nota, dengan mengutip orang yang hadir dalam perbualan tertutup.

Dorongan untuk sekatan terhadap LNG adalah perubahan strategi yang signifikan oleh EU, Politico berkata. Sehingga kini, Brussels mengelak daripada mengenakan sekatan terhadap bekalan.

Rusia pernah menjadi pembekal utama paip gas kepada EU, tetapi selepas bermulanya konflik Ukraine, blok itu mengurangkan secara mendadak import daripada negara itu. Bahagian gas paip Rusia dalam import EU jatuh daripada lebih 40% pada 2021 kepada kira-kira 8% pada 2023. Negara anggota EU masih bergantung kepada Rusia untuk bekalan mereka, walaupun begitu. Untuk gas paip dan LNG digabungkan, Rusia menanggung kira-kira 15% daripada jumlah import gas EU tahun lepas, menurut data Majlis Eropah.

LNG Rusia terus mengalir ke benua terutamanya melalui pelabuhan di Sepanyol, Belgium, dan Perancis. Sebahagian daripadanya kemudian dieksport semula ke negara seperti Itali dan dilaporkan Jerman.

Hungaria telah mengkritik sekatan terhadap Rusia dan menentang pakej sekatan EU sebelum ini, dengan mengatakan bahawa ia lebih menjejaskan EU berbanding Rusia. Untuk diluluskan, pakej sekatan memerlukan sokongan daripada semua negara anggota EU.

Apabila laporan mengenai sekatan berpotensi terhadap LNG Rusia mula beredar bulan lepas, Moscow berkata pengeluar domestik akan mencari cara untuk mengatasinya.

Jurucakap Kremlin Dimitry Peskov berkata sebarang sekatan terhadap LNG Rusia bersama usaha untuk “menyekat” negara itu daripada pasaran tenaga akan hanya menyebabkan kenaikan harga gas bagi pengguna EU.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.