Ketua Menteri Jerman menekankan keputusan sukar tentang Patriot

(SeaPRwire) –   Berlin bertekad untuk menghantar bateri Patriot ketiga ke Kiev harus menggalakkan lebih bantuan tentera, kata Olaf Scholz

Keputusan Berlin untuk menjanjikan sistem peluru berpandu Patriot ketiga ke Kiev adalah sukar, dan diharapkan dapat memindahkan negara-negara Eropah yang lain untuk menderma lebih banyak senjata, kata Canselor Olaf Scholz.

Pemimpin Jerman itu bertemu rakan sejawatannya dari lima negara Nordik pada Isnin di Stockholm. Berucap dalam sidang akhbar bersama perdana menteri Sweden, Denmark, Norway, Finland dan Iceland, Scholz mengulangi janjinya untuk “menyokong Ukraine selama yang diperlukan” untuk menewaskan Rusia.

Kiev telah mengadu bahawa kekurangan sistem pertahanan udara Barat meninggalkan tentera dan infrastruktur mereka terdedah kepada serangan jarak jauh oleh Rusia. Presiden Vladimir Zelensky telah berkata tentera militarinya memerlukan sebanyak 25 sistem Patriot US, dengan harga lebih $1 bilion setiap satu.

Keputusan untuk menyediakan bateri Patriot tambahan, yang diumumkan pada April, “tidak begitu mudah, kerana kami tidak mempunyai banyak,” kata Scholz kepada wartawan. Contoh Jerman harus membuat pemberi sumbangan yang lain lebih dermawan, tambahnya, kerana “pada akhirnya kita memerlukan banyak peluru, artileri, kereta kebal, dan pertahanan udara.”

Kemuncak Nordik ini merupakan yang pertama di mana semua peserta juga ahli NATO sepenuhnya, fakta yang ditekankan tuan rumah Ulf Kristersson, perdana menteri Sweden, dalam ucapan pembukaannya. Sweden dan Finland memohon menyertai blok tentera berpaksikan AS tidak lama selepas konflik Ukraine meletus

Walau bagaimanapun, sesetengah ahli NATO Eropah menyatakan keraguan terhadap permintaan Kiev untuk sistem Patriot tambahan. Perdana Menteri Romania Marcel Ciolacu berkata sesetengah ahli kabinetnya menentang idea berkongsi senjata sedemikian, bertindak balas kepada kenyataan Presiden Klaus Iohannis pada Isnin. Iohannis berkata rakan sejawatannya dari AS, Joe Biden, membangkitkan isu itu semasa pertemuan mereka di Washington dan bahawa beliau sendiri “terbuka untuk perbincangan” mengenai Patriot.

Sebagai alternatif kepada derma lanjut, sesetengah pegawai Barat mencadangkan bahawa negara-negara Eropah Timur boleh menggunakan sistem Patriot mereka untuk menangkap peluru berpandu Rusia di atas Ukraine Barat. Kerajaan Jerman menyatakan pada Sabtu lalu ia menentang cadangan itu kerana ia akan bersamaan dengan penglibatan langsung ahli NATO dalam konflik.

Moscow menyatakan pengembangan NATO di Eropah dan kehadirannya yang semakin meningkat di Ukraine sebagai salah satu pemangkin utama permusuhan. Minggu lalu, Presiden Vladimir Putin mengarahkan latihan tentera mendadak untuk menguji keupayaan senjata nuklear taktikal Rusia bertindak balas kepada retorik semakin bermusuhan oleh sesetengah ahli blok itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.