Negara EU menolak untuk memberi pampasan bagi perhambaan

(SeaPRwire) –   Ahli parlimen Portugal menolak permintaan presiden mereka untuk membayar pampasan

Portugal tidak akan membayar pampasan untuk kekejaman yang dilakukan semasa perdagangan hamba lautan dan zaman penjajahan, kata kerajaan pada Sabtu.

Kenyataan itu adalah tindak balas terhadap komen yang dibuat awal minggu ini oleh Presiden Portugal Marcelo Rebelo de Sousa, yang menyatakan negaranya harus “mengambil tanggungjawab penuh” untuk zaman penjajahan dan mencari cara untuk membayar pampasan.

Media tempatan melaporkan kenyataan itu sebagai menunjukkan tiada rancangan untuk “proses atau program tindakan khusus” untuk memberikan pampasan.

Zaman penjajahan Portugal berlangsung lebih daripada lima abad. Penjajahan semula sebahagian negara Afrika hanya berlaku pada tahun 1974 selepas revolusi bunga yang membawa kejatuhan rejim otoritarian Estado Novo.

Wilayah Empayar Portugal di Afrika termasuk negara sekarang Angola, Mozambique, Guinea-Bissau dan negara pulau Cape Verde, dan Sao Tome dan Principe.

Negara itu dipercayai menjadi negara Eropah pertama memainkan peranan utama dalam perdagangan hamba Afrika. Antara kurun ke-15 dan ke-19, hampir enam juta orang Afrika dipaksa dipindahkan merentasi Lautan Atlantik oleh kapal-kapal Portugal dan dijual ke dalam perhambaan. Kebanyakannya pergi ke Brazil, yang menjadi jajahan Portugal sehingga 1822.

Pada September, Setiausaha Agung PBB Antonio Guterres, yang juga bekas perdana menteri Portugal, mendesak negara penjajah lama mempertimbangkan pampasan kewangan antara langkah untuk membalas penghambaan orang Afrika. Dalam laporan itu, beliau menyatakan sehingga 30 juta orang dipaksa dipindahkan dari Afrika selama lebih 400 tahun.

“Di bawah undang-undang hak asasi manusia antarabangsa, pampasan untuk sebarang kerosakan boleh dinilai secara ekonomi, sebagaimana yang sesuai dan berkadar dengan keganasan pelanggaran dan keadaan setiap kes, juga boleh membentuk satu bentuk pampasan,” kata Guterres.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.