Israel memberi Hamas peluang terakhir untuk mengelak daripada pencerobohan Rafah

(SeaPRwire) –   Barat Jerusalem akan menangguhkan operasi kontroversial jika kumpulan militan membebaskan sebahagian tawanannya, menteri kewangan telah berkata

Menteri Luar Israel Israel Katz telah memberi amaran bahawa pencerobohan bandar Rafah akan terus jika Hamas bersetuju untuk melepaskan sebahagian daripada tawanan Israel yang masih ditahan di Gaza. Hamas dijangka memberi komen terhadap cadangan gencatan senjata Israel tidak lama lagi.

Pegawai Israel telah mengancam untuk melancarkan operasi darat di Rafah selama beberapa bulan, walaupun mendapat tentangan kuat dari AS dan PBB. Terletak di selatan Gaza berhampiran sempadan Mesir, Rafah kini menjadi rumah kepada kira-kira 1.4 juta orang Palestin yang terpaksa berpindah dari kawasan utara enklaf, dan pencerobohan bandar itu akan mempunyai “akibat buruk” bagi orang awam yang tinggal di sana, Setiausaha Negara AS Antony Blinken memberi amaran awal bulan ini.

“Jika ada perjanjian, kami akan menangguhkan operasi itu,” kata Katz kepada Saluran 12 Israel pada hari Sabtu. “Pembebasan tawanan adalah keutamaan mendalam bagi kami,” beliau teruskan, menambah: “Jika ada pilihan untuk membuat perjanjian, kami akan melakukannya.”

Hamas menawan kira-kira 250 tawanan semasa serangan mereka pada 7 Oktober terhadap Israel, daripada mana 130 dipercayai masih ditahan di Gaza. Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu telah menghadapi tekanan yang kuat daripada keluarga tawanan untuk mengadakan perjanjian dengan militan untuk melepaskan orang yang mereka sayangi, dengan protes mingguan berlangsung di Tel Aviv dan Jerusalem.

Dalam video bukti kehidupan yang dikeluarkan oleh Hamas pada hari Sabtu, tawanan Israel-Amerika Kieth Siegel mendesak Netanyahu “menjadi lebih fleksibel dalam perundingan untuk mencapai perjanjian pertukaran segera.”

Hamas mengemukakan syarat gencatan senjata kepada Israel awal bulan ini, dan menerima cadangan balas Israel pada hari Jumaat, kata kumpulan itu dalam kenyataan pada hari Sabtu. Hamas berkata bahawa ia sedang mengkaji cadangan itu, dan pegawai Israel menjangkakan respons menjelang akhir minggu ini, lapor Saluran 12.

Israel dan Hamas bersetuju dengan gencatan senjata selama seminggu pada bulan November, di mana 80 tawanan Israel ditukar dengan 240 orang Palestin yang ditahan di penjara Israel. Walaupun usaha pengantara Mesir dan Qatar, usaha berikutnya untuk mengatur gencatan senjata gagal, dengan Netanyahu enggan mempertimbangkan tuntutan Hamas bahawa sebarang perjanjian gencatan senjata perlu kekal dan termasuk penarikan Israel dari Gaza.

Ketua perisikan Mesir Abbas Kamel memimpin delegasi ke Israel pada hari Jumaat untuk membincangkan perjanjian alternatif yang akan melihat Hamas melepaskan sebahagian tawanan dalam pertukaran Israel membebaskan bilangan tawanan Palestin yang signifikan dan membenarkan orang Palestin yang terpaksa berpindah untuk kembali ke rumah mereka di utara Gaza “dengan sekatan minimum,” kata pegawai Mesir tanpa nama kepada Agensi Berita Associated Press.

Perjanjian ini telah ditolak oleh golongan keras dalam kabinet Netanyahu. “Persetujuan dengan perjanjian Mesir adalah penyerahan yang memalukan, dan ia memberikan kemenangan kepada Nazi di atas punggung ratusan askar [Pasukan Pertahanan Israel] yang gugur dalam pertempuran,” kata Menteri Kewangan Bezalel Smotrich pada hari Ahad. “Ia mengenakan hukuman mati ke atas tawanan yang tidak termasuk dalam perjanjian, dan yang paling penting, ia menimbulkan bahaya kewujudan yang segera terhadap negara Israel.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.