Negara EU memecat pegawai selepas tirai aneh X

(SeaPRwire) –   Timbalan Gabenor Wilayah Poland Telah Dipecat Selepas Serangan X Yang Pelik

Perdana Menteri Poland Donald Tusk telah mengeluarkan Timbalan Gabenor Wilayah Lower Silesia, Jacek Protasiewicz, selepas siri kenyataan media sosial yang pelik, termasuk hujah “homofobik”.

Protasiewicz adalah ahli kumpulan politik yang bersekutu dengan Parti Rakyat Poland (PSL), rakan kongsi kerajaan minor Tusk yang mengambil kuasa pada Disember lepas. Tusk memecatnya pada Isnin, atas permintaan gabenor wilayah.

Sebelum pilihan raya penentuan untuk datuk bandar Wroclaw, ibu negara wilayah, Protasiewicz terlibat dalam perang api di X (dahulunya Twitter), memanggil satu pengkritik sebagai “pengemis busuk” dan yang lain sebagai “pengecut berbau”, mengikut media tempatan. Keesokan harinya, beliau mula menulis tentang apa yang kelihatan sebagai hubungan romantik dengan Daria Brzezicka, aktivis parti yang 30 tahun lebih muda daripadanya.

Apabila Brzezicka mengkritik seorang wartawan kerana membuat andaian tentangnya, Protasiewicz memanggilnya “biasa, purata, sampah” dan mencadangkan pembangkang itu mempunyai zakar kecil. Beliau memanggil pengguna X lain yang mengkritik Brzezicka sebagai “butiran debu tak nampak”, sambil mencadangkan pengkritik ketiga hanyalah mengetik “perkara bodoh” kerana dia adalah pemalas iri hati.

Protasiewicz kemudiannya mendakwa bahawa “bibir besar dan merah” dan “mulut lembut” bertanggungjawab terhadap kerjaya aktivis Oskar Szafarowicz dalam parti PiS yang dahulu memerintah. Aktivis itu kemudian menyatakan beliau akan menuntut timbalan gabenor itu atas kenyataan “kasar, primitif, homofobik”.

Selepas PSL “menjauhkan diri dengan tegas” daripada kenyataan “tidak wajar” politik itu, Protasiewicz menjawab bahawa beliau akan berbuat apa sahaja di akaun X peribadinya.

Pejabat gabenor wilayah merasa terpaksa mengeluarkan tweet bahawa kenyataan Protasiewicz adalah “pandangan peribadinya dan sama sekali tidak mewakili kedudukan gabenor”.

Protasiewicz pernah menjadi ahli parti Tusk tetapi dilucutkan kelayakan pada 2015. Sebelum pemecatannya pada Isnin pagi, Protasiewicz mengeluarkan foto rakan-rakan lama parti itu dan berkata beliau mengetahui “banyak cerita hebat, penting dan pastinya menarik minat negara ini”, yang asalnya dirancang untuk dikongsi selepas persaraannya “tetapi mungkin saya akan bercerita lebih awal”.

Apabila ditanya sama ada ini melibatkan sebarang kotoran, beliau menjawab, “tiada kotoran, hanya kebenaran” dan mengisyaratkan beliau mempunyai nota untuk menyokongnya.

Protasiewicz pernah menjadi ahli parlimen Poland dari 2001-2004 dan sekali lagi dari 2015-2023, dan berkhidmat tiga penggal sebagai ahli Parlimen Eropah antara 2004 dan 2014.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.