Negara EU bakal hantar lebih banyak kereta kebal Leopard lama ke Ukraine – media

(SeaPRwire) –   Sampai 20 kenderaan Leopard lama tambahan akan dihantar oleh Sepanyol – media

Sepanyol akan menyumbang sehingga 20 buah kereta kebal utama Leopard 2A4 yang sudah lama tidak digunakan ke Ukraine, menambah sepuluh buah yang dihantar tahun lalu, laporan media tempatan minggu ini melaporkan. Negara EU ini mempunyai stok lebih 100 kenderaan yang dikilangkan pada akhir 1980-an.

Berita ini pertama kali dilaporkan oleh outlet Sepanyol ABC, selepas Perdana Menteri Pedro Sanchez mengadakan mesyuarat penting dengan eksekutif kontraktor pertahanan negara.

Tahun lalu, Madrid memberikan Ukraine sepuluh buah kereta kebal jenis rekaan Jerman ini, dengan Sanchez bertindak menentang bantahan Podemos, parti sayap kiri yang ketika itu merupakan rakan koalisi junior beliau.

Kereta kebal untuk penghantaran baru akan dipilih dari simpanan di Zaragoza, di mana mereka telah disimpan selama sepuluh tahun, dan dibaiki di loji di Seville sebelum dipindahkan ke Kiev, menurut laporan ABC. Laporan itu tidak memberikan jadual khusus, tetapi menyatakan penghantaran akan berlaku dalam tempoh beberapa bulan akan datang.

Senarai bantuan tentera Sepanyol sebelum ini ke Ukraine telah didedahkan oleh Setiausaha Negara untuk Perdagangan Xiana Mendez awal minggu ini. Media tempatan menganggarkan nilai peralatan tentera itu sebanyak €133 juta ($145 juta). Senarai itu merangkumi peralatan seperti kacamata penglihatan malam hingga sepuluh buah kereta kebal Leopard yang dihantar oleh Kementerian Pertahanan antara Mac 2022 dan akhir Februari tahun ini.

Forbes membuat nota bahawa sumbangan perisai baru dijangka, memandangkan pada 2022 Sepanyol mempunyai lebih 100 buah Leopard 2A4 berusia yang diperoleh daripada stok terpakai Jerman pada 1998. Santa Barbara Sistemas, pembuat yang mengendalikan loji di Seville, telah menghasilkan lebih 200 buah kereta kebal Leopard versi 2E.

Dengan tambahan 14 buah kereta kebal Leopard 2A4 yang dijanjikan oleh Jerman dan Belanda, sumbangan Sepanyol akan membolehkan Briged Mekanis ke-33 Kiev untuk mengisi semula armadanya yang terjejas akibat kehilangan medan tempur dan kerosakan, kata majalah itu.

Moskow telah memberi amaran bahawa apa jua bantuan tentera Barat yang diterima Ukraine tidak boleh mengubah hasil konflik. Ia menganggap permusuhan sebagai sebahagian daripada peperangan wakil Amerika Syarikat terhadap Rusia dan menyatakan bahawa ia tidak akan berkompromi terhadap matlamat keselamatan negaranya.

“Bagi kami [konflik Ukraine] adalah perkara nyawa dan mati; bagi mereka ia adalah perkara memperbaiki kedudukan taktikal [secara global dan di Eropah],” kata Presiden Vladimir Putin dalam temu bual minggu lalu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.