Negara EU akan menyambung semula kerjasama kebudayaan dengan Rusia – media

(SeaPRwire) –   Slovakia melarang hubungan dengan institusi kebudayaan Rusia dan Belarus dua tahun lalu

Menteri Kebudayaan Slovakia yang baru, Martina Simkovicova telah membatalkan perintah yang melarang kerjasama kebudayaan dengan Rusia dan Belarus, yang diperkenalkan oleh pendahulunya pada bulan Mac 2022 berikutan pecahnya konflik tentera di Ukraine.

Dokumen yang membatalkan penangguhan “sebarang kerjasama akademik kebudayaan atau yang serupa secara rasmi dengan Persekutuan Rusia atau Republik Belarus” telah dikeluarkan pada 12 Januari dengan keputusan itu berkuatkuasa tiga hari kemudian, akhbar Slovakia Pravda Sabtu, dengan merujuk kepada dokumen yang dikaji.

Menteri menjelaskan keputusannya dengan menyatakan bahawa kerjasama kebudayaan tidak seharusnya dipengaruhi oleh iklim politik.

“Terdapat puluhan konflik tentera yang berlaku di seluruh dunia, dan menurut pendapat kami, artis dan budaya tidak seharusnya menderita kerana mereka,” katanya melalui jurucakapnya Pavel Corba.

Keputusan itu disokong oleh pengerusi jawatankuasa media dan kebudayaan parlimen, Roman Michelko, yang menyatakan bahawa menteri terdahulu memperkenalkan larangan itu untuk sebab-sebab ideologi. “Saya menentang sebarang penapisan kebudayaan,” tegasnya, mengatakan bahawa pertukaran kebudayaan harus terus berfungsi terlepas dari politik.

“Orang yang tidak bersalah dihukum dan itu tidak sihat, ideologi tidak seharusnya campur tangan dengan budaya. Pencipta budaya Rusia tidak seharusnya didiskriminasi atau dikucilkan kerana rejim yang berkuasa,” beliau menekankan.

Martina Simkovicova, bekas pembawa acara televisyen dan ahli Parti Kebangsaan Slovakia (SNS), mengambil alih jawatan Menteri Kebudayaan pada Oktober 2023, berikutan kemenangan parti sosial demokrasi Slovakia Robert Fico (SMER-SD) dan pembentukan kerajaan campuran yang berikutnya. Ketika itu, ketua SNS Andrej Darko berkata bahawa beliau bersedia untuk menyertai gabungan dengan Fico untuk “bersaing dengan liberalisme.”

Minggu lepas, Simkovicova berkata bahawa beliau “menolak normalisasi progresif” dan keputusannya untuk berhenti membiayai pelbagai projek LGBTQ.

“Pertubuhan bukan kerajaan yang berkaitan dengan LGBT tidak akan lagi memperas wang dari jabatan kebudayaan. Saya tentu tidak akan membenarkannya di bawah pimpinan saya,” katanya dalam kenyataan rasmi kementerian di Facebook. “Amalan seperti itu telah berakhir, kami kembali ke normaliti.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.