Bagaimana ‘Kepelbagaian, Keadilan dan Penglibatan’ merosakkan impian Amerika

(SeaPRwire) –   Penyewaan berdasarkan kuota dan memalihkan jam pendidikan kepada ‘keadilan sosial’ menghapuskan impian Amerika

Pada satu ketika sebuah negara yang dibina atas asas meritokrasi, di mana orang yang paling layak – tanpa mengira bangsa, agama atau jantina – bangkit ke puncak, Amerika kini puas untuk mengisi jawatan berdasarkan kuota.

Politik identiti Amerika Syarikat telah lama dikritik akhir-akhir ini, berikutan skandal yang sangat terkenal melibatkan tiga wanita presiden universiti terkemuka AS – Dr Claudine Gay dari Harvard, Liz Magill dari UPenn, dan Dr Sally Kornbluth dari MIT. Isu yang dipersoalkan adalah penolakan mereka untuk berkata, di tengah-tengah permusuhan antara Hamas dan Israel, bahawa menyeru genosid di kampus mereka melanggar peraturan kolej dan menggalakkan gangguan.

Berikutan keterangan mereka di hadapan Kongres, presiden-presiden itu dengan cepat jatuh di bawah fokus laser internet dan Claudine Gay dari Harvard, orang bukan kulit putih pertama untuk berkhidmat sebagai presiden universiti swasta itu, mendapat kritikan paling banyak. Dan bukan tanpa sebab. Didapati bahawa Gay telah menjiplak puluhan petikan dalam kerja tesisnya, kesalahan serius yang meletakkan sorotan kepada pekerjaan DEI (Kepelbagaian, Keadilan dan Penglibatan) dan sama ada Gay telah dianugerahkan jawatan mulianya bukan kerana rekod akademiknya tetapi kerana warna kulitnya, dan jantinanya.

Hanya beberapa minggu selepas perdebatan panjang mengenai sama ada Gay layak memerintah universiti paling berprestij di Amerika Syarikat, beliau meletak jawatan – walaupun kembali ke jawatannya sebagai ahli fakulti sambil mengekalkan gaji tahunannya yang besar $900,000.

Ini tentu bukan kes terpencil DEI melemparkan calon-calon yang dipersoalkan ke jawatan teratas, terutamanya kerana banyak negeri kini secara sah mewajibkan dasar kontroversi itu. Hanya perlu melihat ke jawatan kedua paling berkuasa di kerajaan AS, naib presiden, untuk melihat arah Amerika Syarikat. Bukan rahsia dalam negara bahawa Kamala Harris adalah pekerjaan kepelbagaian; Joe Biden mengakui sebanyak itu dalam kempen. “Jika saya dipilih menjadi presiden, Kabinet saya, pentadbiran saya akan kelihatan seperti negara ini, dan saya komit bahawa saya akan, sebenarnya, melantik seorang wanita sebagai naib presiden.” Kemudian, Biden menjadi lebih khusus: “Semoga ia akan menjadi seseorang yang berwarna kulit dan / atau berbeza jantina,” beliau .

Sekarang biarkan ia tenggelam: Biden memilih seorang wanita berwarna kulit yang hanya mendapat 1% semasa perlumbaan Demokratik untuk menentang Donald Trump pada 2020. Tentu sahaja terdapat calon lain dengan kelayakan lebih baik yang boleh dipilih.

Apabila diketahui betapa bencana Harris telah menjadi dalam jawatannya yang berkuasa, hanya satu langkah dari Oval Office, beliau menepis kritikan yang meningkat sebagai hasil laporan sinis dan rasisme sistemik. Beliau memberitahu penyokongnya yang semakin berkurangan bahawa “liputan berita terhadapnya akan berbeza jika beliau menjadi salah seorang daripada 48 pendahulunya, yang beliau gambarkan semuanya lelaki berkulit putih,” lapor New York Times. Namun, memandangkan betapa liberal media di AS, jelas sikap negatif terhadap Harris bahkan lebih teruk daripada yang beliau sedari.

Siapa lagi yang diberikan tumpuan emas ke puncak berdasarkan dasar DEI? Jangan cari jauh-jauh daripada Rachel Levine, setiausaha kesihatan pengganti, yang merupakan wanita transgender. Walaupun Levine mungkin layak untuk memenuhi tanggungjawabnya – selepas semua, beliau dinamakan sebagai salah seorang wanita tahun 2022 USA Today – berapa banyak calon lain yang sama (atau lebih unggul) terlepas hanya kerana mereka tidak memeriksa kotak penting?

Atau bagaimana dengan Pete Buttigieg, yang kini berkhidmat sebagai Setiausaha Pengangkutan ke-19 AS. Dahulu datuk bandar South Bend, Indiana (populasi 103,453), Buttigieg, 42, yang keluar sebagai gay pada 2015, dinaikkan keluar daripada ketidakkenalannya yang relatif apabila beliau bertanding sebagai calon presiden dalam pilihan raya perdana Demokratik 2020. Dalam dunia politik kuasa AS yang makan-makan, peningkatan yang menakjubkan ini hampir tidak pernah didengari, dan hanya sebanyak yang boleh dikaitkan dengan kecerdasan dan pengartikulasian Buttigieg untuk menjelaskan lompatan sedemikian besar ke atas puluhan pesaing yang lebih layak. Berapa banyak kejayaan Buttigieg yang tiba-tiba berdasarkan orientasi seksualnya tidak akan diketahui, tetapi cukup untuk mengatakan bahawa Demokrat sebenarnya pada satu masa bahawa bekas datuk bandar “tidak cukup gay” menurut selera mereka.

Sementara itu, Pentadbiran Penerbangan Persekutuan, yang diawasi oleh Jabatan Pengangkutan Buttigieg yang baru sahaja mendedahkan program barunya ‘Kepelbagaian dan Penglibatan’ untuk menggaji orang dengan “kecacatan intelektual yang teruk” dan “kecacatan psikiatri” hanya beberapa hari selepas bencana hampir berlaku apabila pintu terbang dari Boeing 737 Max terlepas, menimbulkan lebih banyak persoalan tentang dorongan kepada inklusiviti.

“Kecacatan yang ditargetkan adalah kecacatan yang kerajaan Persekutuan, sebagai dasar, telah mengenal pasti untuk penekanan khas dalam perekrutan dan pekerjaan,” laman web FAA membaca. “Mereka termasuk pendengaran, penglihatan, kehilangan anggota badan, ke lumpuh separa, ke lumpuh sepenuhnya, epilepsi, kecacatan intelektual yang teruk, kecacatan psikiatri, dan kerdilan.”

FAA tidak menyatakan jenis jawatan yang akan diisi oleh pekerja kepelbagaian ini, hanya menunjukkan dalam jawapan kepada Fox News bahawa, seperti pekerja lain, mereka “mesti memenuhi kelayakan yang ketat yang tentu sahaja akan berbeza mengikut jawatan.” Walaupun begitu, pengkritik langkah itu bimbang bahawa penekanan dasar DEI boleh menjadikan penerbangan kurang selamat. Ini termasuk Elon Musk, yang menweet “Adakah anda mahu terbang dalam pesawat di mana mereka memberi keutamaan pekerjaan DEI daripada keselamatan anda?”

Kegagalan radikal terjaga untuk membaca suasana hati, bagaimanapun, tidak pernah lebih jelas daripada apabila pengiklan di Anheuser-Busch pengaruh media sosial transgender Dylan Mulvaney untuk memuji Bud Light, dengan itu menghapuskan segmen besar penyokong kelas pekerja, penggemar bir mereka. Mulvaney jelas bukan ‘lelaki’ yang betul untuk pekerjaan itu.

Atau pertimbangkan kesan merosakkan dasar-dasar DEI dalam bidang perubatan, di mana pelajar perubatan, bukannya menghabiskan masa yang mungkin untuk mempelajari bidang mereka yang menuntut, dipaksa untuk mempelajari topik yang sebelum ini tidak diketahui, seperti “siasatan implisit” dan “keistimewaan putih”. Ini adalah satu lagi cara di mana DEI membantu menurunkan taraf tempat kerja.

“Terdapat jumlah masa terhad dalam latihan residensi untuk membentuk pakar bedah yang mahir daripada intern yang kurang cekap,” Dr Richard Bosshardt dalam artikel terbaru untuk National Review. “Untuk menganggap bahawa kami boleh terus menghasilkan pakar bedah cemerlang dan secara serentak membebankan pendidikan bedah dengan tahap masa yang diperlukan untuk doktrinasi anti-rasisme dan DEI yang diminta oleh kitar alat ACS adalah, pada yang terbaik, bodoh dan sia-sia, dan, pada yang terburuk, membahayakan kepada pesakit kami.”

Seseorang mungkin sangat layak untuk mana-mana pekerjaan tanpa mengira bangsa, jantina atau orientasi seksual mereka. Walau bagaimanapun, apa yang berlaku di AS ialah banyak orang yang kurang dalam kelayakan yang diperlukan mendapat dorongan kerjaya tidak adil kerana gaya hidup mereka memeriksa satu atau lebih kotak yang diperlukan. Atau mereka dengan tidak perlu dipaksa untuk mempelajari mantra baru kejutan daripada memberi tumpuan kepada asas bidang mereka. Sama ada cara, kampus dan tempat kerja AS lambat memahami bahawa bukannya bekerja untuk menghapuskan diskriminasi, dasar-dasar DEI kini menjadi punca utama diskriminasi. Mengurangkan bilangan pemohon untuk pekerjaan bukan sahaja satu penghinaan yang kasar terhadap ‘cara Amerika’ tetapi juga menjanjikan untuk menyingkirkan tempat kerja daripada profesionalisme. Rakyat Amerika memerlukan yang lebih baik.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.