Musk menentang Australia mengenai video penikaman

(SeaPRwire) –   Satu negara tidak boleh menyensor internet seluruhnya, telah dibangkitkan oleh jutawan teknologi itu

Jutawan teknologi Elon Musk telah menekankan bahawa dia tidak akan mematuhi perintah Australia untuk mengeluarkan video serangan pisau dari platformnya X (dahulunya Twitter). Pengusaha itu telah dimaklumkan untuk menarik balik kandungan itu, yang menampilkan serangan pisau bukan maut ke atas seorang uskup Assyrian, untuk pengguna di seluruh dunia.

Serangan itu berlaku semasa khutbah langsung di sebuah gereja di pinggir bandar Sydney pada 15 April. Liputan serangan itu, yang diklasifikasikan sebagai keganasan oleh pihak berkuasa Australia, dengan cepatnya mendapat tontonan dalam talian dan didakwa telah mencetuskan protes panas berhampiran tapak jenayah.

Pada hari seterusnya, pesuruhjaya keselamatan siber Australia, Julie Inman Grant, memerintahkan X dan Meta untuk menghapuskan kandungan itu sepenuhnya dari platform media sosial mereka dalam masa 24 jam, termasuk untuk pengguna di luar negara. “Setiap minit penting, dan semakin banyak kandungan ini ada di sana, semakin banyak ia dihantar semula, semakin cepat dan viralnya ia berterusan dan kita perlu menghentikan momentum itu,” beliau menghujah.

Manakala Meta dengan cepat mematuhi perintah itu, X berkata bahawa ia hanya mengeluarkan video itu di Australia “menunggu cabaran undang-undang.” Perintah Inman untuk klip itu diturunkan di seluruh dunia “tidak dalam lingkup undang-undang Australia,” ia menghujah. Syarikat itu menambah bahawa Canberra telah mengancamnya dengan denda harian AUS$785,000 (US$510,000) atas keraguan untuk memenuhi permintaan itu.

Pada Isnin, mahkamah persekutuan di Sydney memerintah larangan sementara terhadap video serangan itu untuk semua pengguna X, menunggu pendengaran mengenai larangan kekal pada Rabu. Dalam injunksi terhadap platform itu, Suruhanjaya Keselamatan Siber mendakwa bahawa “geoblocking” liputan itu oleh X tidak mencukupi kerana keupayaan orang Australia untuk mengaksesnya melalui VPN.

Pada Selasa, Perdana Menteri Australia Anthony Albanese menggelar Musk sebagai “jutawan angkuh yang menganggap dirinya di atas undang-undang, tetapi juga di atas kebajikan biasa.” Albanese mendakwa kepada ABC bahawa CEO Tesla dan SpaceX itu “terlepas daripada realiti” atas kesediaannya untuk bergerak ke mahkamah bagi mengekalkan kandungan keganasan dalam talian.

Musk menjawab Albanese beberapa jam kemudian, menjelaskan bahawa “kebimbangan kami adalah jika mana-mana negara dibenarkan menyensor kandungan untuk semua negara, yang merupakan apa yang diminta oleh ‘Pesuruhjaya Keselamatan Siber’ Australia, maka apakah yang akan menghalang mana-mana negara mengawal seluruh Internet?”

Beliau juga berkongsi satu pos mengungkapkan bahawa X kini menjadi aplikasi paling dimuat turun di Australia. “Rakyat Australia mahukan kebenaran. X adalah satu-satunya yang berdiri untuk mempertahankan hak mereka,” tulis Musk.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.