Meta mula tandakan kandungan yang dihasilkan AI

(SeaPRwire) –   Syarikat induk Facebook dan Instagram akan mengesan dan melabelkan kandungan yang dijana oleh AI

Meta akan memulakan melabelkan kandungan yang dijana oleh AI pada Facebook dan Instagram bermula Mei ini, syarikat teknologi raksasa itu mengumumkan. Sehingga kini, dasar syarikat adalah memadam kandungan sedemikian yang dicipta oleh komputer.

Syarikat itu akan menggunakan label “Dijana dengan AI” kepada kandungan foto, audio, atau video yang dicipta dengan kecerdasan buatan, ia jelaskan dalam satu catatan blog pada Jumaat. Label ini akan dikenakan secara automatik apabila Meta mengesan “isyarat berkongsi industri” kandungan AI, atau apabila pengguna secara sukarela mendedahkan sesuatu yang mereka muat naik itu dicipta dengan AI.

Jika kandungan berkenaan membawa “risiko yang sangat tinggi untuk memperdaya awam secara besar-besaran mengenai perkara penting,” label yang lebih menonjol mungkin akan digunakan, kata Meta.

Pada masa ini, dasar ‘media termanipulasi’ Meta hanya meliputi video yang telah “dicipta atau diubahsuai oleh AI untuk membuat seseorang kelihatan berkata sesuatu yang tidak mereka katakan.” Kandungan yang melanggar dasar ini akan dipadamkan dan bukannya dilabelkan.

Dasar baharu ini meluaskan jaring kepada video yang menunjukkan seseorang “melakukan sesuatu yang tidak mereka lakukan,” dan kepada foto dan audio. Walau bagaimanapun, ia lebih longgar daripada pendekatan lama kerana kandungan berkenaan dibenarkan kekal dalam talian.

Dasar baharu ini meluaskan jaring kepada video yang menunjukkan seseorang “melakukan sesuatu yang tidak mereka lakukan,” dan kepada foto dan audio. Walau bagaimanapun, ia lebih longgar daripada pendekatan lama kerana kandungan berkenaan dibenarkan kekal dalam talian.

“Dasar media termanipulasi kami ditulis pada 2020 apabila kandungan AI yang dijana secara realistik jarang berlaku dan kebimbangan utama ialah mengenai video,” syarikat itu menerangkan. “Dalam empat tahun kebelakangan ini, dan terutamanya dalam setahun kebelakangan ini, orang telah membangunkan jenis kandungan AI yang dijana secara realistik seperti audio dan foto, dan teknologi ini dengan cepat berkembang.”

Sejak awal tahun ini, penguatkuasa undang-undang AS telah mengumumkan dasar terhadap “panggilan robot” AI selepas penduduk New Hampshire menerima panggilan daripada Joe Biden yang dijana komputer mendesak mereka untuk tidak mengambil bahagian dalam pilihan raya peringkat negeri Parti Demokrat, manakala Rumah Putih telah berjanji untuk “menangani” masalah pornografi palsu selepas gambar bogel palsu bintang pop Taylor Swift tersebar di media sosial. Bekas Presiden AS Donald Trump juga telah memberi pandangan mengenai isu ini, menuduh media AS menggunakan AI untuk membuatnya kelihatan lebih gemuk dalam gambar.

Meta bukan satu-satunya syarikat teknologi gergasi yang melawan kandungan buatan dengan label. Bermula tahun lepas, TikTok meminta pengguna untuk melabel kandungan AI mereka sendiri, sementara memberi pilihan kepada pengguna lain untuk melaporkan kandungan yang disyaki dijana AI. YouTube memperkenalkan sistem berdasarkan kehormatan serupa pada bulan lepas.

Dengan pilihan raya penting yang akan berlangsung di EU pada Jun dan AS pada November, pembuat undang-undang telah mendesak syarikat teknologi untuk mengambil tindakan terhadap “deepfakes” AI yang mereka dakwa boleh digunakan untuk membohongi pengundi. Awal tahun ini, Microsoft, Meta, dan Google menyertai lebih daripada satu dozen pemimpin industri lain dalam untuk “membantu mencegah kandungan AI yang mengelirukan daripada campur tangan dalam pilihan raya global tahun ini.”

Platform seperti TikTok dan YouTube yang menggunakan sistem berdasarkan kehormatan mungkin terpaksa mengambil pendekatan Meta, bagaimanapun. Di bawah peruntukan Akta AI EU yang berkuat kuasa mulai musim panas hadapan, syarikat teknologi akan dikenakan denda kerana gagal mengesan dan mengenal pasti kandungan yang dijana AI, termasuk teks “diterbitkan dengan tujuan memaklumatkan awam mengenai perkara-perkara kepentingan awam.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.