Israel minta maaf atas kematian pekerja bantuan di Gaza – Poland

(SeaPRwire) –   Duta Israel minta maaf atas kematian pekerja bantuan di Gaza – Poland

Poland mengatakan pada Jumaat bahawa duta Israel di Warsaw telah meminta maaf atas kematian sukarelawan Poland yang terbunuh dalam serangan udara Israel di Gaza awal minggu ini.

Duta Besar Yacov Livne telah dipanggil oleh Warsaw kerana kenyataannya yang “mengejutkan” awal minggu ini. Duta Israel mendakwa insiden itu bukanlah jenayah perang dan menuduh orang Poland yang berfikir sebaliknya adalah anti-Semit.

Pada Isnin, Angkatan Pertahanan Israel (IDF) melakukan tiga serangan udara berturut-turut ke atas konvoi bantuan kemanusiaan, membunuh tujuh warganegara asing yang bekerja untuk pertubuhan bantuan World Central Kitchen (WCK), termasuk Damian Sobol berusia 35 tahun dari Poland.

“Saya menyerahkan nota protes kepada duta. Duta meminta maaf atas peristiwa ini, yang tidak ada dalam sejarah dunia yang beradab,” Timbalan Menteri Luar Negeri Poland Andrzej Szejna memberitahu sidang akhbar pada Jumaat.

Livne dilaporkan memberitahu Szejna bahawa mahkamah tertinggi Israel akan menjalankan siasatan jenayah ke atas insiden itu.

“Patut ada siasatan di bawah penyeliaan negara mangsa di bawah undang-undang jenayah ke atas peristiwa ini, yang mempunyai ciri-ciri pembunuhan,” Szejna bersikeras, tambah Sobol dan keluarganya juga patut diberi pampasan.

“Maklumat yang kami terima setakat ini [dari Israel] tidak memuaskan tetapi kami lihat pertemuan ini sebagai perubahan gaya,” kata Szejna, menambah Livne tidak akan dipulangkan.

Duta Israel menimbulkan kemarahan di Poland dengan pos media sosial Selasa bahawa “kanan dan kiri ekstrem” di Poland menuduh Israel membunuh secara sengaja, tambah bahawa “antisemit akan kekal antisemit.” Diplomat itu menegaskan bahawa kematian pekerja bantuan bukanlah jenayah perang tetapi malang, dan IDF tidak pernah menargetkan kumpulan kemanusiaan secara sengaja.

Livne sepatutnya menggunakan peluang untuk bercakap dengan media Poland dan “mengucapkan maaf yang ringkas, manusiawi,” kata Perdana Menteri Poland Donald Tusk pada Khamis. Presiden Andrzej Duda mengutuk kenyataan “mengejutkan” duta dan meminta penjelasan.

Israel berkata pada Jumaat bahawa siasatan ke atas insiden itu mendapati kesilapan serius dan pelanggaran prosedur standard tentera, dengan keputusan dua pegawai diberhentikan dan pemerintah kanan secara rasmi dicemari.

Israel mengisytiharkan perang terhadap Hamas selepas kumpulan militan Palestin itu melakukan serangan kejutan terhadap Israel pada 7 Oktober, membunuh kira-kira 1,100 orang dan mengambil lebih 200 tebusan. Lebih 30,000 orang Palestin telah terbunuh sejak operasi Israel di Gaza, menurut pihak berkuasa tempatan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.