Mengapa Palestin Takut Dipindahkan Secara Tetap Dari Gaza

Egyptian authorities partially reopened Rafah border crossing, on Tuesday for two days

Bagi orang Palestin, pemindahan secara kekal dari tanah air mereka adalah ketakutan yang berterusan. Ia adalah salah satu yang telah mengikuti mereka dari perang yang membawa kepada penciptaan Israel untuk 1948, di mana kira-kira 700,000 orang Palestin telah dipaksa keluar atau terpaksa melarikan diri dari rumah dan kampung halaman asli mereka dan apa yang mereka namakan sebagai Nakba, atau “malapetaka,” kepada pengusiran sistematik dan pengguguran rumah masa kini. Kini, spekter pemindahan paksaan besar-besaran menggantung di atas 2 juta penduduk Gazan, kerana pengeboman Israel ke atas Jalur itu, yang telah membunuh lebih 9,000 orang Palestin, memaksa mereka untuk melarikan diri ke selatan. Skala kematian dan kemusnahan, ditambah dengan krisis kemanusiaan yang teruk, telah meningkatkan tekanan antarabangsa terhadap negara-negara Arab – khususnya Mesir – untuk membuka sempadannya dengan Gaza kepada pelarian Palestin.

Mesir sehingga kini enggan berbuat demikian, kecuali beratus-ratus warga asing terpilih dan puluhan orang Palestin cedera yang dibenarkan keluar dari Gaza melalui lintasan sempadan Rafah yang dikawal Mesir minggu ini. Sebab-sebabnya adalah pelbagai, melibatkan bukan sahaja pertimbangan ekonomi dan keselamatannya sendiri, tetapi juga sejarah dan kebimbangan mengenai precedent yang akan ditetapkan – terutamanya jika pelarian itu tidak dibenarkan kembali ke rumah, bertentangan dengan undang-undang antarabangsa. “Mesir telah mengesahkan, dan sedang mengulangi, penolakannya yang tegas terhadap pemindahan paksa orang Palestin dan pemindahan mereka ke tanah Mesir di Sinai,” kata Presiden Mesir Abdel Fatah al-Sisi kepada peserta summit keamanan Kaherah pada 21 Oktober, menyatakan bahawa hasil sedemikian akan “menandakan nafas terakhir dalam pencairan kepada Palestin.”

‘Mesir tidak tidak munasabah’

Mesir mempunyai sebab untuk meragui. Ia hanya perlu melihat pengalaman Jordania dan Lubnan berhampiran, kedua-duanya terpaksa menampung beratus-ratus ribu pelarian Palestin berikutan peperangan terdahulu (tiada satupun yang dibenarkan kembali), untuk mengetahui bahawa apa-apa penyelesaian yang dibentangkan sebagai langkah kemanusiaan sementara mungkin berakhir sebaliknya. Retorik pengusiran kerajaan Israel, baik sebelum dan sejak pembunuhan beramai-ramai Hamas pada 7 Oktober, tidak meredakan kebimbangan itu. Sebenarnya, dokumen dasar yang dibocorkan baru-baru ini dari Kementerian Intelijen Israel, bertarikh 13 Oktober, menggariskan cadangan untuk memindahkan penduduk Gaza secara paksa dan kekal ke Semenanjung Sinai Mesir. “Pesanan harus berputar di sekitar kehilangan tanah, menjadikan jelas bahawa tiada harapan untuk kembali ke wilayah yang akan segera diduduki Israel, sama ada itu benar atau tidak,” baca dokumen itu, yang pertama kali dilaporkan oleh +972 Magazine dan laman bahasa Ibraninya Local Call.

Walaupun tiada bukti bahawa rancangan ini telah diambil sebagai dasar, kewujudannya sendiri menunjukkan bahawa “pada tahap tertinggi kerajaan Israel, ini telah dibincangkan sebagai pilihan,” kata H.A. Hellyer, ahli sejarah Timur Tengah dari London di Carnegie Endowment for International Peace. “Jadi [Mesir] tidak tidak munasabah dalam memikirkan bahawa ini mungkin kesnya.”

Hasil sedemikian akan mempunyai implikasi yang membinasakan bagi Mesir, terutamanya kerana negara itu susah payah mampu. Mesir telah bergelut dengan krisis ekonomi di mana hutangnya telah membengkak, taraf kreditnya tenggelam, dan mata wangnya telah merosot sehingga kini dianggap antara yang terburuk di dunia. Tabung Kewangan Antarabangsa, yang menyumbang kepada kemerosotan ekonomi sebahagiannya kepada “penguasaan ketenteraan yang meluas terhadap ekonomi,” telah menyeru Kaherah untuk melaksanakan pembaharuan sebagai balasan untuk pinjaman.

Walaupun hutang Mesir dilupuskan – seperti yang dilaporkan dalam media Israel dan antarabangsa sebagai insentif yang didakwa untuk Kaherah mengambil pelarian – masih terdapat kebimbangan keselamatan yang perlu dipertimbangkan. Semenanjung Sinai telah lama menjadi kawasan pemberontakan ganas oleh militan Islamis, termasuk mereka yang berkaitan dengan Negara Islam. (Memang, Jabatan Negara AS mengekalkan amaran perjalanan terhadap warga Amerika pergi ke Sinai, menyatakan serangan kerap terhadap anggota keselamatan dan awam.) “Orang Mesir, selama setengah abad, telah berjuang untuk mengekalkan kawalan keselamatan dalam Semenanjung Sinai,” kata Yousef Munayyer, felo bukan tetap di Pusat Arab di Washington, D.C. dan pakar hal ehwal Israel dan Palestin. Walaupun kerajaan Mesir telah membuat kemajuan dalam hal itu, Munayyer berkata pemindahan penduduk Gaza ke sana pasti akan meningkatkan risiko membalikkan kemajuan itu, terutamanya jika ia membawa ketegangan Israel-Hamas ke wilayah Mesir. “Dari perspektif Mesir, aduan-aduan itu tidak akan hilang jika penduduk datang ke tanahnya,” katanya. “Dan jadi ia menjemput konflik terus dengan Israel ke Sinai.”

Hasil sedemikian membahayakan keselamatan perjanjian damai 40 tahun Mesir dengan Israel, yang telah dan terus menjadi kontroversi di kalangan penduduk Mesir. Sebahagian daripada cara pemimpin Mesir berjaya menjual perjanjian itu kepada awam adalah dengan menekankan peranannya dalam membantu Mesir untuk mendapatkan semula kedaulatan di atas Sinai, yang dirampas oleh Israel semasa Perang Enam Hari pada 1967 sehingga perjanjian damainya dengan Mesir pada 1979. Ironinya, Munayyer berkata, “bagi Mesir terpaksa dalam kedudukan di mana ia perlu menerima jutaan orang Palestin yang tidak mahu diterima ke wilayahnya adalah penafian idea bahawa Mesir mempunyai kedaulatan kebangsaan di atas Sinai.”

Tetapi mungkin sebab terbesar Mesir menolak tekanan untuk menampung pelarian Palestin adalah kerana kemarahan yang akan dilihat bekerjasama dengan pemindahan mereka – tidak sahaja di kalangan penduduknya sendiri, tetapi di seluruh rantau. “Tiada situasi di mana orang Palestin yang dipaksa meninggalkan rumah mereka dibenarkan kembali oleh pihak berkuasa Israel,” kata Hellyer, menyatakan bahawa walaupun penarikan Israel dari Gaza pada 2005