Mengapa FDA Sedang Menyaring Import Cinnamon Untuk Kandungan Plumbum

(SeaPRwire) –   Makmal Makanan dan Dadah (FDA) Amerika Syarikat sedang menyiasat produk sirap epal dan epal berkanji jenama WanaBana, Weis, dan Schnucks berikutan laporan kadar plumbum tinggi dalam sekurang-kurangnya 34 individu.

Penduduk di Ecuador telah melaporkan sakit selepas terdedah kepada produk sirap epal jenama WanaBana, Weis, dan Schnucks. Barangan tersebut dihasilkan di Ecuador dan telah dipanggil balik.

Skrin terkini oleh FDA dan rakan sekutu negeri mendapati tahap plumbum dalam sekurang-kurangnya satu produk lebih tinggi daripada panduan FDA.

“Hipotesis utama FDA ialah kayu manis yang digunakan dalam pouch yang dipanggil balik ini merupakan sumber kemungkinan pencemaran bagi produk-produk ini; bagaimanapun, FDA belum dapat mengumpul dan menguji sampel kayu manis yang digunakan dalam produk yang dipanggil balik,” kenyataan FDA bertarikh 16 November menyatakan. “FDA terus bekerjasama dengan pihak berkuasa Ecuador untuk menyiasat sumber kayu manis.” Pihak berkuasa juga menyemak kayu manis dari negara lain untuk mengesan pencemaran plumbum sebagai langkah berjaga-jaga.

“WanaBana USA telah melancarkan penarikan balik sukarela bagi semua partai dan sedang bekerjasama rapat dengan FDA untuk menyiasat sumber pencemaran. Syarikat bertekad untuk memastikan keselamatan produknya dan kebajikan penggunanya,” kenyataan WanaBana menyatakan. “WanaBana USA sedang bekerja untuk menyiasat sumber pencemaran dan bekerjasama dengan FDA dalam mengemaskini pengguna dengan maklumat berkaitan penarikan balik produk ini.”

FDA juga mengambil sampel produk lain jenama tiga syarikat yang disiasat, tetapi menyatakan pouch sirap epal yang tidak mengandungi kayu manis tidak menunjukkan tahap plumbum yang lebih tinggi, dan tidak terlibat dalam penarikan balik.

Pendedahan kepada plumbum boleh menyebabkan sakit kepala, kejang perut, sembelit, sakit otot/sendi, tidur yang buruk, dan masalah lain pada orang dewasa, tetapi FDA memperingatkan kebanyakan kanak-kanak tidak menunjukkan sebarang gejala ketara. Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit Amerika Syarikat menyatakan kanak-kanak lebih terdedah kepada ketoksikan plumbum kerana cenderung menyerap plumbum lebih daripada orang dewasa.

Tahap plumbum yang tinggi akan menjejaskan sistem saraf pusat dan boleh menyebabkan kekurangan kognitif dan tingkah laku.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)