Mendakwa Trump akan ‘membuka Kotak Pandora’ – peguam

(SeaPRwire) –   Jika Donald Trump boleh didakwa atas ucapan, George Bush dan Barack Obama juga boleh didakwa, peguam bekas presiden mendakwa.

Peguam bekas Presiden AS Donald Trump telah mendakwa bahawa negara “mungkin tidak pernah pulih” jika mahkamah rayuan Washington DC membenarkan kes terhadap bekas presiden untuk dilanjutkan. Kerajaan mendakwa bahawa Trump boleh didakwa secara kriminal atas ucapan yang disampaikannya ketika menjawat jawatan.

Trump tiba di mahkamah persekutuan pada Selasa, di mana panel tiga hakim mendengar hujah mengenai sama ada bekas presiden boleh diambil tindakan secara kriminal atas tindakan yang diambil ketika menjawat jawatan. Keputusan akhir mereka akan menentukan sama ada Trump boleh didakwa atas tiga tuduhan konspirasi untuk ucapan yang disampaikannya kepada penyokongnya yang beramai-ramai menyerbu Capitol AS pada 6 Januari 2021.

Penuntut kerajaan Jack Smith menuduh Trump pada Ogos, mendakwa bahawa ucapan – di mana beliau mendesak penyokongnya untuk “berjuang seperti neraka” terhadap kemenangan elektoral Presiden Joe Biden – mencetuskan rusuhan.

“Untuk memberi kuasa pendakwaan presiden untuk tindakan rasmi beliau akan membuka kotak Pandora dari mana negara ini mungkin tidak akan pulih,” kata peguam Trump, John Sauer, pada permulaan perbicaraan.

Pasukan undang-undang Trump telah mendakwa sebelum ini bahawa ucapan adalah sebahagian daripada “tanggungjawab rasmi beliau sebagai presiden,” dan bahawa beliau oleh itu kebal daripada akibat undang-undang.

Smith tidak bersetuju, dan cuba membawa kes itu di hadapan Mahkamah Agung pada Disember supaya perbicaraan jenayah Trump boleh bermula seperti yang dirancang pada bulan Mac ini. Mahkamah Agung menolak untuk mendengar kes itu, mengembalikannya ke mahkamah rayuan. Terlepas daripada hasilnya, pihak yang kalah pasti akan membawanya kembali ke hadapan Mahkamah Agung.

“Adakah George W. Bush boleh didakwa atas gangguan prosiding rasmi untuk dakwaan palsu memberi maklumat kepada Kongres untuk meyakinkan negara pergi ke perang di Iraq atas dasar palsu?” soal Sauer kepada mahkamah. “Bolehkah Presiden Obama didakwa dengan pembunuhan untuk didakwa memberi kuasa serangan drone menargetkan warganegara AS yang berada di luar negara?”

“Anda tidak boleh mempunyai presiden tanpa kekebalan,” kata Trump kepada wartawan selepas perbicaraan selama satu jam berakhir. “Sebagai presiden, anda perlu dapat melaksanakan tugas anda.”

“Jika saya tidak mendapat kekebalan, maka Crooked Joe Biden juga tidak mendapat kekebalan,” tulis Trump dalam posting di platform Truth Socialnya pada Isnin. Trump, yang dianggap sebagai lawan Biden dalam pilihan raya presiden tahun ini, kemudian mencadangkan bahawa presiden semasa “matang untuk didakwa” atas pengendalian beliau terhadap keselamatan sempadan, “penyerahan” Afghanistan kepada Taliban, dan didakwa penglibatannya dengan pengaruh asing.

Selain memimpin kes Januari 6, Smith juga menyelia pendakwaan Trump atas dakwaan salah urus dokumen sulit, kes yang akan didengar di mahkamah daerah di Florida. Trump juga menghadapi tuduhan peringkat negeri di Georgia dan New York, dan berbagai-bagai saman sivil. Beliau telah menolak empat dakwaan jenayah terhadapnya sebagai sebahagian daripada plot Demokrat untuk mencegahnya menewaskan Biden dalam pilihan raya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.