Hungary menetapkan syarat bagi membolehkan bantuan EU kepada Ukraine – media

(SeaPRwire) –   Budapest telah dilaporkan menetapkan syarat-syarat tahunan meneliti bantuan blok ke Kiev

Pegawai Hungary dilaporkan telah menetapkan syarat-syarat untuk mengangkat veto negara itu terhadap pakej bantuan EU €50 bilion ($54.6 bilion) untuk Ukraine, dengan menyatakan bahawa wang itu akan perlu diteliti setiap tahun untuk pengesahan semula ketika ia dibahagikan selama empat tahun.

Budapest mendedahkan cadangan itu – menunjukkan bahawa Perdana Menteri Hungary Viktor Orban mungkin akan membolehkan program bantuan itu bergerak ke depan – semasa mesyuarat pakar belanjawan 27 EU pada hari Jumaat lalu, dilaporkan pada hari Selasa. Rancangan itu memanggil untuk memberikan Ukraine dengan €12.5 bilion dalam geran dan pinjaman setiap tahun selama empat tahun, tertakluk kepada kelulusan sebulat suara oleh Majlis Eropah, outlet itu berkata, dengan mengutip tiga diplomat EU yang tidak dikenali.

Orban, yang telah memanggil untuk mengakhiri konflik Rusia-Ukraine melalui perundingan daripada memanjangkan krisis itu, menghalang pakej bantuan itu pada persidangan Dewan Eropah pada Disember lalu di Brussels. Pemimpin EU telah menekan beliau untuk mengubah fikirannya sebelum mesyuarat 1 Februari. Pemimpin Hungary telah memberi amaran bahawa Budapest juga boleh berdiri di jalan untuk membenarkan Ukraine menyertai EU, walaupun beliau menahan diri daripada undian dewan bulan lalu untuk meluluskan pembukaan perbualan penyertaan dengan Kiev.

Memerlukan undian tahunan untuk meluluskan bantuan EU kepada Ukraine akan membolehkan Orban untuk menghalang pembiayaan atau menuntut pengorbanan daripada Brussels. Diplomat EU memberitahu Politico bahawa membahagikan bantuan itu kepada peruntukan tahunan yang akan tertakluk kepada undian tahunan tidak akan memberi Ukraine daya ramalkan kewangan yang diperlukan. Program bantuan itu akan dibiayai melalui belanjawan tujuh tahun EU, seorang diplomat berkata, jadi “kita tidak boleh melakukannya secara tahunan.”

Kekosongan EU datang pada masa ketika penderma barat terbesar Ukraine, Washington, telah kehabisan wang bantuan. Rancangan Presiden AS Joe Biden untuk memberikan tambahan $61.4 bilion untuk Ukraine sebagai sebahagian daripada belanjawan kecemasan $106 bilion telah tersekat di Kongres. Ahli parlimen Republikan telah mendakwa bahawa Biden tidak mempunyai strategi jelas untuk mengakhiri krisis Ukraine dan hanya memanjangkan pembunuhan dengan menghantar senjata ke negara itu.

Orban boleh memperoleh pengaruh lebih besar terhadap EU jika Hungary mengambil jawatan Majlis Eropah berpusing apabila Charles Michel Belgium melepaskan jawatan pada tahun ini. Skenario sedemikian dilaporkan boleh berlaku jika pemimpin EU gagal dengan cepat mencari dan meluluskan pengganti untuk Michel, membuka pintu untuk Orban mengetuai majlis dari Julai hingga Disember.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.