Memenangi Keamanan Adalah Sama Pentingnya Bagi Masa Depan Israel

Israelis Demonstration Outside Knesset for Hostage Release

Pada masa perang, seperti yang kini dihadapi Israel selepas serangan keganasan Hamas yang kejam—pembunuhan Yahudi terburuk sejak Holocaust—adalah sukar untuk memikirkan sesuatu yang lebih jauh daripada konflik semasa. Pada masa di mana negara Yahudi ini mendapati dirinya dalam perjuangan harian untuk kewujudan yang masih boleh melepas kawalan, masa depan kelihatan sebagai konsep abstrak dan membincangkannya sebagai kemewahan intelektual yang pemimpin Israel tidak mampu tanggung.

Sebagai seorang Yahudi Amerika, saya memikirkan masa depan Perjanjian Abraham, siri kemajuan diplomatik di mana lima negara Arab dan majoriti Muslim—Emiriah Arab Bersatu, Bahrain, Maghribi, Kosovo, dan Sudan—menyertai Mesir dan Jordan untuk mengakui dan menubuhkan hubungan diplomatik dan ekonomi dengan Negara Israel. Ia mengambil dekad untuk mencapai tahap pengiktirafan luar dan keselamatan yang dibawa oleh Perjanjian. Dalam satu hentaman, Israel pergi dari menjadi yatim demokratik dalam lautan permusuhan kepada sebahagian daripada komuniti serantau yang stabil dan kebanyakannya bersahabat.

Untuk masa sekarang, Perjanjian kekal “status quo ante”. Tetapi ia boleh membuktikan cip bantahan yang berguna atau menyediakan tekanan politik domestik kepada pemimpin serantau seperti Raja Mohammed VI dari Maghribi, yang menghadapi protes jalanan terbesar sejak normalisasi, dan Raja Hamad bin Isa Al Khalifa dari Bahrain, di mana orang ramai beramai-ramai telah memprotes di hadapan Kedutaan Israel di Manama—atas peperangan Israel untuk memusnahkan Hamas.

Setakat ini, diplomasi Presiden Biden telah bijak. Beliau telah meletakkan Iran dalam notis bahawa sebarang campur tangan—sama ada secara terus atau melalui wakilnya—akan dihadapi dengan kekuatan tentera dan ekonomi AS. Sebagai pengimbang, Presiden telah bekerja dengan sekutu serantau seperti Qatar untuk membekukan $6 bilion pendapatan minyak Iran yang merupakan sebahagian daripada pertukaran tahanan kontroversi. Beliau telah menghantar 900 anggota tentera ke kawasan itu dan menghantar dua kumpulan kapal pengangkut pesawat ke Mediterranean Timur untuk membantu mengawal konflik dan diharapkan dapat menghalang sebarang serangan ke atas Israel oleh pertubuhan pengganas Lebanon, Hezbollah.

Namun begitu, tekanan sedang membina di kalangan populasi Arab untuk mengutuk dan menghukum Israel atas pertahanan agresifnya. Perjanjian Abraham boleh menjadi sasaran bagi sesetengah pemimpin serantau yang ingin meredakan protes, menenangkan kemarahan di kalangan pertubuhan masyarakat madani, dan meringankan ketegangan kerajaan. Kerjasama mereka akan mengancam dasawarsa diplomasi teliti yang menghasilkan lingkaran damai tanpa sebelumnya bagi Israel.

Sama pentingnya, Perjanjian telah membuktikan menjadi keuntungan bagi pesertanya dari Arab. Menurut Institut Perjanjian Abraham, jumlah perdagangan antara Israel dan negara Perjanjian Abraham meningkat dari $593 juta pada 2019 kepada $3.47 bilion pada 2022. Israel mengimport barangan dan perkhidmatan bernilai $2.57 bilion dari negara-negara ini tahun lalu, naik dari $378.3 tiga tahun sebelumnya, dan mengeksport barangan dan perkhidmatan bernilai $903.9 juta, naik dari $224.8 juta.

Berikutan Perjanjian, kira-kira 5,200 pelancong memasuki Israel dari Emiriah Arab Bersatu, Bahrain, Maghribi, Kosovo dan Sudan pada 2022 (naik dari 3,500 pada 2019), berbanding dengan 470,700 pelancong Israel melawat negara yang sama pada 2022 (naik dari 39,900 dalam tempoh awal).

Memang, seluruh serantau telah mendapat manfaat daripada keamanan dan kemakmuran yang berkembang yang dibawa oleh Perjanjian. Perjanjian juga memberi kesan penting dengan menubuhkan benteng terhadap ancaman serantau Iran (sebenarnya terdapat spekulasi munasabah bahawa Hamas memilih untuk menyerang Israel bagi menghalang penubuhan hubungan rasmi Arab Saudi dengan Israel, kesudahan akhir puzzle mengandungi Iran). Namun begitu, persetujuan itu boleh menjadi domino seterusnya yang jatuh, sekiranya berlaku eskalasi konflik atau sekiranya tekanan awam domestik terhadap pemimpin serantau yang mengutamakan kestabilan membina.

Presiden Biden mesti membantu mengekalkan Perjanjian pada landasan. Dari masa ke semasa, beliau boleh melantik utusan tinggi untuk segera mengukuhkan penandatangan Perjanjian Abraham. Beliau boleh membangunkan misi komersial tinggi ke negara-negara ini untuk mempercepatkan perjanjian perdagangan dan pelaburan baharu yang memberikan manfaat ekonomi janji Perjanjian. Beliau boleh menyumbang kepada naratif pembalasan di media serantau yang menerangkan kelebihan yang dibawa oleh lingkaran damai kepada rakyat serantau.

Tinjauan bahawa Israel masih menghadapi ancaman kewujudan semasa zaman Perjanjian Abraham adalah tragis. Harapan saya yang kuat ialah semangat persahabatan dan keamanan yang digambarkan dalam Perjanjian akan kekal. Kerana Israel pasti akan menang dalam perang. Tetapi memenangi keamanan sama pentingnya bagi masa depan Israel—dan seluruh serantau.