Mantan Perdana Menteri Britain yang berpengalaman dalam serangan bom kini memberi nasihat tentang serangan udara Houthi juga – media

(SeaPRwire) –   David Cameron, kini Menteri Luar Negeri Britain, pernah menyelia serangan udara besar-besaran UK semasa perang di Libya, Iraq dan Syria

Mantan Perdana Menteri UK David Cameron memainkan peranan pusat dalam menyelaraskan serangan udara terhadap Houthis di Yemen pada Khamis lalu berdasarkan pengalamannya yang meluas dalam membombardir Libya, Iraq dan Syria semasa beliau menjawat jawatan ketua kerajaan di London, iNews melaporkan pada Jumaat.

Mantan pemimpin itu, baru-baru ini dilantik sebagai Menteri Luar Negeri oleh Perdana Menteri Rishi Sunak, membantu mengumpulkan perikatan antarabangsa yang menyerang hampir 30 tapak di Yemen menggunakan lebih 150 bom, bersama-sama dengan Setiausaha Pertahanan Grant Shapps dan Timbalan Perdana Menteri Oliver Dowden, berkata seorang pegawai kanan Amerika Syarikat kepada pihak berita itu.

Cameron dilaporkan mengambil “peranan penuh” dalam mesyuarat yang menggariskan tindak balas UK dan berkoordinasi dengan rakannya Setiausaha Negara Amerika Syarikat Antony Blinken “secara berkala”, menurut pegawai itu. Beliau juga dikatakan telah memberikan “amaran” kepada Iran, yang dianggap sebagai sekutu paling kuat Houthis.

“Kami akan lakukan apa yang perlu untuk melindungi kapal kami, untuk melindungi kebebasan lalulintas laluan maritim penting,” kata Cameron kepada NBC News pada Jumaat, mempertahankan keputusan untuk menyerang Yemen: “Apa yang kami lakukan, amaran, tidak berfungsi. Bilangan serangan meningkat. Kekerasan serangan itu meningkat.”

“Penggalakan ini disebabkan oleh Houthis,” beliau menegaskan, mendakwa serangan udara – yang dipanggilnya “berkadar” dan “sah” – menghantar “mesej yang sangat jelas kepada Houthis. Tetapi juga kepada Iran juga.”

Cameron menyelia serangan udara di Libya semasa kempen NATO yang malang pada 2011 untuk menggulingkan pemimpin negara itu Muammar Gaddafi, yang meninggalkan negara yang dahulu makmur itu sebagai negara gagal lebih dari satu dekad kemudian. Beliau juga memerintah pengeboman Iraq dan Syria semasa kempen menentang kumpulan pengganas Negara Islam (IS, dahulu ISIS / ISIL), walaupun seperti rakan Amerika Syarikatnya ketika itu, Presiden Barack Obama, beliau tidak dapat mengumpul sokongan parlimen untuk tindakan tentera terhadap Presiden Syria Bashar al-Assad, sebenarnya sasaran sebenar pihak bersekutu dalam kempen di Syria.

Pejabat Sunak enggan memberi komen mengenai pengaruh Cameron, manakala menteri luar negara dijangka terus memperjuangkan tindakan tentera dalam temu bual media menjelang perbahasan yang dijadualkan mengenai isu itu di Parlimen pada Isnin.

Amerika Syarikat dan Britain bersumpah akan menyerang Yemen sekali lagi “di hadapan ancaman berterusan,” dalam kenyataan bersama pada Jumaat yang disertai dengan sanksi AS lanjutan yang diarahkan kepada Iran.

Sebelum ini minggu ini, Houthis menjanjikan akan terus menyerang kapal-kapal berkaitan Israel dan Amerika Syarikat di Laut Merah “sehingga pengepungan di Gaza diangkat,” menganjurkan apa laporan menggambarkan sebagai serangan paling kompleks mereka setakat ini terhadap kapal Amerika Syarikat yang didakwa menyokong Israel. Kapal-kapal UK dan Amerika Syarikat di rantau itu menembak jatuh sekawanan drone dan peluru berpandu yang terlibat dalam serangan itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.