Analisis forensik terhadap ‘makhluk asing’ Peru mendedahkan

(SeaPRwire) –   Analisis forensik terhadap spesimen mirip alien yang ditemui di Peru tahun lalu mendedahkan bahwa ia bukan bukti kehidupan luar angkasa

Tubuh bermumi yang didakwa sebagai dua sosok mirip alien yang disita oleh pegawai kastam di Peru tahun lalu sebenarnya bukan, dan tidak pernah menjadi, makhluk dari planet lain, menurut analisis forensik.

Sebuah paket yang mengandungi sosok-sosok berukuran kecil itu dan sebuah tangan bertiga jari yang terpisah ditemui di pejabat DHL di lapangan terbang Lima, Peru pada bulan Oktober setelah pihak berkuasa kastam menahan pengiriman yang ditujukan ke Mexico.

Berikutan analisis forensik yang dilakukan atas objek-objek itu atas permintaan pejabat kejaksaan Peru, didapati bahawa boneka berukuran mainan itu sebenarnya bukan mayat spesies yang belum dikenal – tetapi dibuat daripada unsur-unsur lebih dekat dengan bumi.

“Kesimpulannya mudah: Mereka adalah boneka yang dirakit dengan tulang haiwan dari planet ini, dengan perekat sintetik moden,” kata ahli arkeologi forensik Flavio Estrada yang menjalankan analisis itu dalam sidang akhbar di ibu negara Peru Jumaat, menurut Associated Press.

Beliau menambah: “Mereka bukan luar angkasa; mereka bukan alien” dan idea bahawa spesimen itu berasal dari planet lain adalah “sepenuhnya palsu.”

Pada Jumaat, pejabat pendakwa raya menolak untuk menyatakan siapa pemilik objek-objek itu, hanya menyatakan bahawa ia bertujuan untuk dihantar ke seseorang di Mexico.

Pada September tahun lalu, wartawan Mexico – dan pakar UFO yang mengaku – Jaime Massaun mempersembahkan kepada Kongres Mexico apa yang didakwanya sebagai mayat bermumi dua spesimen kecil berketurunan luar angkasa. Katanya ia berusia lebih 1,000 tahun.

Kedua-dua sosok itu, yang dirujuk Massaun sebagai “makhluk bukan manusia,” mempunyai kepala kecil yang memanjang dan tangan bertiga jari. Beliau kembali ke Kongres Mexico pada November, kali ini bersama-sama pasukan doktor Peru, dan menghabiskan lebih tiga jam mempersembahkan kesnya bahawa objek-objek itu tidak berasal dari Bumi.

Pembentangan itu mendapat liputan media meluas tetapi kebanyakannya dianggap sebagai tipuan. Maussan pernah didedahkan kesnya pada 2017.

“Mereka yang mempromosikan [spesimen itu sebagai alien] mempunyai kepentingan ekonomi, jenis kepentingan lain,” kata Estrada dalam sidang akhbar Jumaat di Lima. “Apa yang kami persembahkan di sini ialah sains, bukan psuedo-sains.”

Beliau tidak menyatakan sama ada objek-objek yang ditemui di pejabat DHL berkaitan dengan objek-objek yang dipersembahkan di Mexico tahun lalu tetapi menambah kepercayaannya bahawa objek Mexico juga bukan bukti kehidupan luar angkasa.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.