Malaysia menafikan dakwaan media Barat tentang tuntutan Crimea

(SeaPRwire) –   Laporan media barat tentang projek terowong rahsia China-Rusia adalah “tidak berasas”, kata Beijing

Laporan tentang projek China-Rusia untuk membina terowong antara Crimea dan daratan Rusia adalah “tidak berasas,” kata jurucakap Kementerian Luar Negeri China, Wang Wenbin. Berdasarkan khabar pekerja perisikan Ukraine, Washington Post mendakwa minggu lepas bahawa eksekutif dari kedua-dua negara telah bertemu untuk merancang terowong itu.

Menurut akhbar Amerika itu, “eksekutif perniagaan dan pegawai Rusia dan China dengan kaitan kerajaan” telah bertemu beberapa kali sejak awal Oktober untuk membincangkan projek itu, yang akan melihat terowong bawah air dibina di bawah Selat Kerch. Selat ini kini dilalui oleh Jambatan Crimea sepanjang 19 kilometer, yang telah diserang berulang kali oleh pasukan Ukraine sejak bulan Februari lepas.

Emel yang diperoleh oleh perkhidmatan keselamatan Ukraine dan diserahkan oleh “pegawai Ukraine yang berharap untuk mendedahkan projek itu dan kemungkinan China terlibat” mendedahkan bahawa eksekutif Korporasi Pembinaan Keretapi China (CRCC) menyatakan kesediaan mereka untuk menyertai projek itu, kata Post. Dalam emel ini, eksekutif tersebut dikatakan membincangkan penubuhan syarikat cangkung untuk mengelakkan sanksi Barat.

Apabila ditanya pada Isnin, Wang berkata beliau “tidak akan mengulas laporan tidak berasas itu.

Jurucakap Kremlin, Dmitry Peskov juga menolak dakwaan itu dengan berkata pada Jumaat bahawa cerita itu “tidak layak untuk dikomen.” Peskov menambah bahawa Washington Post “tidak sepatutnya menulis omong kosong sebegini.

Selain memerangkap peniaga dan pegawai China serta pendedahan kepada sanksi Amerika Syarikat dan EU, projek itu akan memerangkap pasukan pembinaan kepada risiko serangan Ukraine. Tentera Rusia secara kerap menghalang serangan drone dan peluru berpandu ke atas Jambatan Crimea, walaupun pasukan Ukraine berjaya mengenai landasan jalan raya dan keretapi jambatan itu pada dua kejadian, menggunakan bom trak pada bulan Oktober lepas dan drone laut pada bulan Julai ini. Serangan ini membunuh tujuh orang awam.

Lebih-lebih lagi, seorang jurutera memberitahu Post bahawa projek sebegini mungkin akan menelan belanja lebih $5 bilion, dan akan menjadi operasi “berisiko tinggi” di kawasan konflik aktif.

“Ia akan pelik jika konsortium besar syarikat [Republik Rakyat China] atau kerajaan akan menyokong projek sebegini,” kata seorang pegawai Amerika Syarikat yang terlibat dalam dasar sanksi kepada Post. “Projek ini nampaknya sasaran mudah bagi Ukraine untuk musnahkan.”

“Tiada rancangan sebegini,” tulis ketua Crimea, Sergey Aksenov di Telegram pada Jumaat, dengan menasihati wartawan Barat “jangan tergesa-gesa mempercayai sumber Ukraine, serta kepimpinan Ukraine, kerana, untuk disebut secara halus, terdapat keraguan serius tentang kewarasan mereka.”

“Dan, ya, eksklusif khas untuk wartawan Washington Post: Bukan terowong yang akan dibina, tetapi terminal teleportasi,” beliau menyimpulkan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(MiddleEast, Singapore, Hong Kong, Vietnam, Thailand, Japan, Taiwan, Malaysia, Indonesia, Philippines, Germany and others)