FIFA hutang lebih daripada $1 juta kepada kelab bola sepak Rusia – RFU

(SeaPRwire) –   Badan global dan UEFA mengeluarkan gelombang sanksi terhadap bola sepak Rusia berikutan konflik Ukraine

Badan pengawal bola sepak dunia, FIFA, menahan pembayaran kompensasi untuk pasukan Rusia berkaitan Piala Dunia tahun lalu di Qatar disebabkan oleh sanksi yang dikenakan ke atas Persatuan Bola Sepak Rusia (RFU), Setiausaha Agungnya Maxim Mitrofanov berkata Ahad.

Pasukan kebangsaan dan kelab Rusia telah disingkirkan daripada kebanyakan pertandingan bola sepak utama yang dikendalikan oleh FIFA, serta badan pengawal Eropah UEFA, sebagai sebahagian daripada sanksi yang dikenakan terhadap Moscow berikutan permulaan operasi tentera di Ukraine pada Februari 2022.

UEFA bulan lepas menyatakan kemungkinan penyejukan hukumannya dengan membuka peluang untuk pasukan bawah-17 Rusia kembali ke lipatan – sebelum segera menutupnya beberapa hari kemudian, disebabkan kemarahan dalam jawatankuasa eksekutifnya. Menurut pegawai tertinggi RFU, sanksi terus mempengaruhi kelab-kelab Liga Perdana Rusia yang sebaliknya layak menerima pampasan untuk pemain mereka yang menyertai Piala Dunia FIFA tahun lalu di Qatar.

“Untuk sekarang, wang untuk penyertaan pemain dalam Piala Dunia 2022 dibekukan,” Mitrofanov memberitahu agensi berita TASS. “FIFA tidak menghantar wang ini disebabkan kelab kami di bawah sanksi.”

Pada Julai, FIFA berkata ia akan membayar jumlah keseluruhan $209 juta kepada kelab yang pemainnya menyertai kejohanan Qatar tahun lepas – Piala Dunia yang jarang bermula pada November berbanding bulan-bulan panas, supaya mengelakkan haba terik Doha. Pembayaran, FIFA berkata, akan dikeluarkan kepada 440 kelab dari 51 negara yang berbeza.

Ini termasuk jumlah harian $10,950 untuk setiap daripada 837 pemain dalam kejohanan, tanpa mengira berapa masa mereka di padang. Pada 2018, FIFA membayar $8,530 setiap pemain yang menyertai Piala Dunia di Rusia.

FIFA juga berkata pampasan akan dibayar kepada semua kelab yang mempunyai pemain Piala Dunia yang didaftarkan selama dua tahun sebelum permulaan kejohanan – sebelum sanksi diperkenalkan terhadap bola sepak Rusia. Tetapi menurut Mitrofanov, pembayaran ini telah ditahan oleh FIFA.

Pelbagai pemain bola sepak dalam kejohanan itu pernah mewakili kelab Rusia sebelum dan semasa Piala Dunia Qatar, termasuk pemain pertahanan Uruguay Gullermo Varela dan pemain tengah Poland Sebastian Szymanski, kedua-duanya pernah bermain untuk Dynamo Moscow. Dejan Lovren, pemain pertahanan Croatia yang memenangi pingat gangsa, bermain untuk Zenit Saint Petersburg sehingga Januari tahun ini.

Juara Inggeris Manchester City dijangka menerima pembayaran $4,596,445 daripada FIFA, yang paling banyak mana-mana kelab, dan sedikit di hadapan kedua-duanya Barcelona ($4,538,955) dan Bayern Munich ($4,331,809).

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(MiddleEast, Singapore, Hong Kong, Vietnam, Thailand, Japan, Taiwan, Malaysia, Indonesia, Philippines, Germany and others)