Mahkamah Agung Mengatakan Ia Sedang Mengambil Kod Etika Pertamanya

(SeaPRwire) –   (WASHINGTON) — Mahkamah Agung sedang mengambil kod etika pertamanya, di tengah-tengah kritikan berterusan mengenai perjalanan dan hadiah yang tidak diisytiharkan daripada penyokong kaya kepada sesetengah hakim.

Dasar itu dikeluarkan oleh mahkamah pada Isnin. Para hakim, yang telah memberi isyarat mengenai perbincangan dalaman mengenai kod etika, bertemu pada Khamis lalu di bilik persidangan peribadi mereka di mahkamah.

Isu ini telah mengganggu mahkamah selama beberapa bulan, berikutan siri kisah yang mempersoalkan amalan etika para hakim. Banyak daripada kisah-kisah itu memberi tumpuan kepada Hakim Clarence Thomas dan kegagalannya mengumumkan perjalanan dan kaitan kewangan lain dengan penderma konservatif kaya termasuk Crow dan Leo. Tetapi Hakim Sotomayor, Kagan dan Alito juga telah berada di bawah skrutin.

Tiga orang hakim, Roberts, Kagan dan Sotomayor, telah menyuarakan sokongan untuk kod etika dalam beberapa bulan kebelakangan ini. Pada Mei, Ketua Hakim John Roberts berkata terdapat lebih banyak yang mahkamah boleh lakukan untuk meningkatkan kepercayaan awam tanpa memberikan sebarang butiran tertentu.

Kepercayaan awam dan kelulusan terhadap mahkamah kini berada pada tahap terendah menurut kajian Gallup yang dikeluarkan sebelum penggal baru mahkamah bermula pada 2 Oktober.

Sehingga minggu lalu, Sen. Dick Durbin, D-Ill., pengerusi Jawatankuasa Kehakiman Senat, berkata para hakim boleh menenangkan sebahagian daripada kritikan dan dorongan Demokrat untuk meletakkan kod etika ke atas mahkamah dengan melaksanakan dasar sendiri.

Panel Durbin telah merancang untuk mengeluarkan surat panggilan kepada Crow dan aktivis konservatif Leo mengenai peranan mereka dalam mengatur dan membiayai lawatan Thomas.

Jawatankuasa itu telah menyiasat Crow dan meluluskan kod etika, walaupun semua 10 orang Republikan dalam panel itu mengundi menentangnya.

Para Republikan menuduh bahawa Demokrat kebanyakannya bertindak balas kepada keputusan yang tidak disukai dari mahkamah yang didominasi konservatif.

Cadangan itu akan memerlukan para hakim memberi maklumat lebih mengenai potensi konflik kepentingan. Ia akan membenarkan panel hakim bebas menyemak keputusan para hakim untuk tidak menarik diri daripada kes-kes dan memerlukan penjelasan bertulis mengenai keputusan mereka untuk tidak menarik diri. Ia juga akan berusaha untuk meningkatkan ketelusan mengenai hadiah yang diterima oleh para hakim dan menetapkan proses untuk menyiasat dan menguatkuasakan pelanggaran berkaitan pengumuman yang diperlukan. Rang undang-undang Demokrat mempunyai sedikit prospek untuk menjadi undang-undang di Dewan Perwakilan yang dikuasai Republikan, apatah lagi Senat yang seimbang rapat.

Dorongan untuk kod etika telah dilancarkan oleh siri kisah oleh laman berita siasatan ProPublica mengenai hubungan antara Crow dan Thomas. Crow telah selama lebih dua dekad membiayai hampir lawatan tahunan, membeli daripada Thomas dan orang lain rumah di mana ibu Thomas masih tinggal dan membantu membiayai pendidikan peribadi untuk seorang sanak saudara.

ProPublica juga melaporkan mengenai lawatan memancing Alito di Alaska bersama penderma GOP, perjalanan yang Leo bantu mengatur. NYT melaporkan bahawa Sotomayor, dengan bantuan kakitangannya, telah meningkatkan jualan buku-bukunya melalui lawatan kolej selama dekad lalu.

Langkah awal mahkamah mengenai etika, pada musim bunga, tidak menenangkan kritikan. Roberts menolak jemputan Durbin untuk memberi keterangan di hadapan panel Kehakiman, tetapi ketua hakim menyediakan “Kenyataan Prinsip dan Amalan Etika” yang ditandatangani oleh semua sembilan orang hakim yang menggambarkan peraturan etika yang mereka ikuti mengenai perjalanan, hadiah dan pendapatan luar.

Kenyataan yang diberikan oleh Roberts menyatakan bahawa sembilan orang hakim “mengesahkan dan menyatakan semula prinsip asas dan amalan etika yang mereka patuhi dalam melaksanakan tanggungjawab mereka sebagai Ahli Mahkamah Agung Amerika Syarikat.”

Kenyataan itu berjanji sedikit pendedahan tambahan apabila satu atau lebih di antara mereka memilih untuk tidak mengambil bahagian dalam kes. Tetapi para hakim telah berdiam sejak itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)