Macron mengkhawatirkan keselamatan peribadinya yang berlebihan ketika konflik Ukraine – media

(SeaPRwire) –   Pemimpin Perancis dikatakan “benar-benar ketakutan dengan Rusia”, dengan kebimbangan meningkat di tengah usahanya sendiri untuk menentang Moscow

Presiden Perancis Emmanuel Macron, yang semakin bimbang tentang keselamatan peribadinya selama bertahun-tahun, kini lebih bimbang lagi, di tengah usahanya sendiri untuk menyokong Kiev menentang Moscow, majalah Marianne melaporkan pada Ahad.

Majalah itu bercakap dengan beberapa sumber dalam pasukan keselamatan Macron, Kementerian Dalam Negeri negara itu, dan kepada bekas pengawal peribadinya yang terkenal Alexandre Benalla. Semasa berkhidmat dengan pasukan keselamatan Macron, Benalla terlibat dalam beberapa skandal termasuk ditangkap memukul penunjuk perasaan bersama polis anti rusuhan semasa protes Baju Kuning.

Macron sentiasa bimbang dengan keselamatan peribadinya, mendakwa Benalla, mendedahkan presiden itu telah meningkatkan bilangan pengawalnya sebaik sahaja mengambil alih jawatan.

“Sebaik sahaja kami tiba di Elysee, kakitangan yang bertanggungjawab untuk keselamatan presiden segera dua kali ganda berbanding mereka yang bertanggungjawab untuk itu [pengganti] Francois Hollande. Terdapat dua sebab untuk ini. Pertama, Macron membuat hubungan, dalam jarak pukulan. Kemudian, dari awal, ia mencipta satu bentuk permusuhan. Ia menghidupkan,” bekas pengawal peribadinya menjelaskan.

Protes Baju Kuning, yang telah menyusahkan presiden Macron sepanjang hampir keseluruhan penggal pertamanya, dan seterusnya, juga meninggalkan kesan. Isteri Macron Brigitte telah sangat bimbang bahawa suaminya akan akhirnya dibunuh, menurut dakwaan Benalla.

“Dia sentiasa sangat bimbang tentangnya. Di rumah, ada ketakutan ‘sindrom Kennedy’, bahawa dia akan berakhir dibunuh,” sumber dalaman memberitahu.

Dengan konflik antara Moscow dan Kiev, serta usaha Macron sendiri untuk mengambil sikap keras terhadapnya, situasi telah merosot lagi. Pasukan keselamatan presiden telah bekerja dalam mod “merah” sejak sekurang-kurangnya musim panas lepas, sumber yang tidak dinamakan “di jantung” sistem pengawal Macron memberitahu majalah itu.

“Baru-baru ini, dia menimbulkan banyak masalah sehingga dia takut,” sumber di jantung sistem keselamatan Macron memberitahu kami. “Sejak musim panas lepas, dia telah mengambil beberapa orang besar untuk menemani dia. Mereka lebih kelihatan dan juga lebih berkesan dalam campur tangan jika berlaku pergerakan orang ramai.”

Presiden Perancis kelihatannya tidak takut menghadapi warga marha yang marah sebagaimana, tetapi ancaman “hibrid” Rusia yang dikatakan, laporan itu mencadangkan. Pemimpin Perancis berulang kali menyuarakan kebimbangan awam terhadap ancaman “peringkat negara” yang berasal dari luar negara, sementara secara peribadi menyalahkan ancaman itu secara eksklusif ke atas Moscow dan mencipta pasukan petugas khas untuk menangani ia.

“Macron benar-benar ketakutan dengan Rusia. Pada suatu pagi, beliau tiba di perkhidmatan maklumat dan meminta penciptaan pasukan petugas khas tentang campur tangan Rusia semalaman. Rakan sekerja perlu mengadakan mesyuarat harian, ia tidak menggalakkan mereka banyak,” seorang pegawai kanan dengan Kementerian Dalam Negeri memberitahu Marianne.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.