Lelaki salah diberi vasektomi

(SeaPRwire) –   Kesilapan perubatan yang tidak boleh dipulihkan, doktor dilaporkan memberitahu Jorge Base

Seorang lelaki Argentina terjaga di atas katil hospital minggu lepas untuk mendapati bahawa beliau telah diberi vasektomi secara silap. Mangsa memberitahu media tempatan bahawa beliau tiba di hospital untuk mengeluarkan kantung empedu rutin, tetapi meninggalkan tidak mampu untuk membesarkan anak ketiga yang diinginkan.

Jorge Base berusia 41 tahun tiba di Hospital Florencio Diaz di Cordoba selasa minggu lepas untuk prosedur kantung empedu, tetapi operasi itu ditangguhkan sehingga hari berikutnya. Apabila beliau sedar semula, beliau dimaklumkan oleh seorang jururawat bahawa pakar bedah telah menganggap beliau datang untuk vasektomi, kerana hospital tidak pernah menjalankan operasi kantung empedu pada hari Rabu.

“Saya berasa begitu marah dan tidak berdaya kerana tiada jalan kembali dari apa yang mereka lakukan,” kata Base kepada stesen TV Argentina El Doce awal minggu ini. “Soalan tanpa henti melintas di kepala saya. Saya tidak memahami bagaimana ketidakcermatan sebesar ini boleh berlaku. Kesilapan yang begitu besar.”

“Ia agak pelik kerana dalam fail saya menyatakan ‘kantung empedu’ di mana-mana, semua yang perlu mereka lakukan adalah membaca, ia tidak terlalu saintifik,” tambahnya.

Base memberitahu El Doce bahawa beliau sudah mempunyai dua orang anak lelaki, tetapi ingin mencuba untuk anak perempuan dengan rakan barunya. Walau bagaimanapun, doktor menerangkan kepadanya bahawa peluang untuk mengembalikan prosedur itu adalah minimum. “Mereka memberitahu saya kerana umur saya dan saiz saluran, ia tidak lagi masuk akal,” katanya, menambah bahawa pembuahan tiruan kini hanyalah pilihan untuk mempunyai anak lagi.

Selepas mendengar berita itu, Base kemudiannya terpaksa kekal di hospital dan menjalani pembedahan kedua untuk mengeluarkan kantung empedunya.

Kementerian Kesihatan memberitahu El Doce bahawa kes itu sedang disiasat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.