Korea Utara Tinggalkan Harapan Untuk Penyatuan Aman

(SeaPRwire) –   Pemimpin Kim Jong-un telah meminta untuk mengubah perlembagaan Pyongyang untuk mengklasifikasikan Korea Selatan sebagai “Negara Bermusuhan Nombor 1”

Korea Utara telah mengikuti kesimpulan pemimpin Kim Jong-un bahawa penyatuan semula secara aman dengan Seoul adalah mustahil, membatalkan agensi-agensi kerajaan yang terlibat dalam usaha tersebut dan sedang mempersiapkan untuk menandakan Korea Selatan secara perlembagaan sebagai musuh utama Pyongyang.

Berucap kepada parlimen Korea Utara pada Isnin, Kim untuk mengubah status perlembagaan Korea Selatan kepada “Negara Bermusuhan Nombor 1.” Parlimen segera untuk membatalkan agensi-agensi yang terlibat dalam mempromosikan penyatuan semula dengan Selatan dan pelancongan antara Korea, Agensi Berita Pusat Korea (KCNA) Korea Utara melaporkan pada Selasa.

Kim mengulangi kesimpulannya bahawa penyatuan semula kedua-dua Korea kini tidak mungkin lagi, dengan mendakwa bahawa Seoul cuba memaksa runtuhnya Pyongyang untuk menelan Korea Utara. Ucapannya mengikuti kenyataan pada akhir Disember bahawa pendekatan Pyongyang terhadap penyatuan semula berdasarkan “satu negara dengan dua sistem” bertentangan dengan matlamat Seoul untuk “penyatuan melalui penyerapan.”

Pemimpin Korea Utara telah mendakwa bahawa Amerika Syarikat cuba mencari konfrontasi tentera di semenanjung dan secara praktikal mengubah Korea Selatan menjadi pangkalan tentera dan “negeri naungan jajahan.” Beliau memberi amaran pada Isnin bahawa konflik tentera mungkin tidak dapat dielakkan.

“Kami tidak mahu perang, tetapi kami tidak berniat mengelakkan perang jika musuh-musuh tidak mencetuskan kami,” KCNA memetik Kim berkata. “Kami tidak akan secara sepihak melancarkan perang jika musuh-musuh tidak mencetuskan kami,” beliau menambah, memberi amaran bahawa “musuh-musuh tidak sepatutnya mengelirukan kelemahan ini.”

Mantan pegawai Jabatan Negara Amerika Syarikat Bob Carlin menulis laporan minggu lepas mendakwa bahawa situasi di Semenanjung Korea kini lebih berbahaya daripada mana-mana masa sejak Jun 1950, apabila Perang Korea bermula. “Seperti datuknya pada 1950, Kim Jong-un telah membuat keputusan strategik untuk pergi ke perang. Kami tidak tahu bila atau bagaimana Kim merancang untuk menarik picu, tetapi bahaya sudah jauh melebihi amaran rutin,” beliau mendakwa.

Amerika Syarikat dan Korea Selatan telah meningkatkan latihan tentera bersama dalam tahun lepas, manakala Korea Utara telah menjalankan siri ujian peluru berpandu. Korea Utara dilaporkan menguji peluru berpandu bahan api pepejal bersenjatakan kepala peperangan hipersonik pada Ahad. Kementerian Pertahanan Korea Selatan mengutuk pelancaran itu dan berjanji “tindak balas menghancurkan” jika Pyongyang melakukan “provokasi terus.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.