Kebanyakan orang dewasa AS menyerah terhadap ‘impian Amerika’ – kajian

(SeaPRwire) –   Hanya kira-kira satu daripada empat orang masih percaya bahawa kejayaan boleh dicapai di negara mereka melalui kerja keras

Hanya kira-kira suku daripada orang dewasa Amerika Syarikat mempercayai bahawa “impian Amerika” untuk berjaya melalui kerja keras masih benar, menurun hampir separuh daripada apabila soalan yang sama ditanya pada tahun 2010, kaji selidik baru mendedahkan.

Kaji selidik ABC News/Ipsos, dikeluarkan pada Isnin, mendapati hanya 27% rakyat Amerika masih mempercayai impian Amerika, ditakrifkan sebagai “jika anda bekerja keras, anda akan maju.” Berbanding 50% apabila kaji selidik yang sama diadakan 13 tahun lalu, selepas krisis kewangan global.

Sementara 52% daripada orang dewasa Amerika Syarikat percaya bahawa impian Amerika “pernah benar tetapi tidak lagi”, naik daripada 43% pada tahun 2010, mereka yang berkata ia “tidak pernah benar” lebih daripada empat kali ganda, kepada 18% daripada 4%. Pandangan gelap itu paling meluas di kalangan orang kulit hitam, 32% daripada mereka percaya bahawa impian Amerika tidak pernah benar, naik daripada 11% dalam kaji selidik sebelumnya. Hanya 21% daripada orang kulit hitam masih mempercayai peluang untuk makmur melalui etika kerja yang kuat.

Keputusan muram itu datang pada masa ketika rakyat Amerika Syarikat semakin pesimis tentang prospek negara mereka. Kaji selidik yang dikeluarkan pada November mendapati bahawa 76% daripada orang dewasa Amerika Syarikat percaya negara itu menuju ke arah “salah.” Peserta menyatakan ekonomi dan inflasi sebagai kebimbangan teratas mereka.

Populasi yang kecewa mungkin memberi kesan buruk kepada Presiden Amerika Syarikat Joe Biden apabila beliau mengejar pemilihan semula lebih kemudian tahun ini. Hanya 33% rakyat Amerika Syarikat memberi kelulusan prestasi kerja Biden, menurut kaji selidik ABC News/Ipsos yang lain yang diadakan awal bulan ini, rating terendah untuk sebarang presiden Amerika Syarikat sejak sekurang-kurangnya tahun 2008.

Kepercayaan yang merosot terhadap impian Amerika khususnya meluas di kalangan orang dewasa muda. Hanya 21% daripada orang dewasa Amerika Syarikat bawah umur 30 tahun masih mempercayai impian itu, turun daripada 56% pada tahun 2010, kaji selidik terbaru menunjukkan. Sebaliknya, 41% daripada orang Amerika berumur 65 tahun dan lebih masih mempercayai impian Amerika, turun daripada 53% sebelumnya.

Hanya 18% daripada orang dewasa Amerika Syarikat dengan pendapatan isi rumah di bawah USD50,000 setahun masih mempercayai mereka boleh makmur dengan bekerja keras. Tetapi bahkan di kalangan mereka yang menghasilkan lebih daripada USD100,000 setahun, hanya satu daripada tiga responden masih mempercayai impian Amerika.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.