Korea Utara mendakwa tercapainya kemajuan dalam satelit perisikan

(SeaPRwire) –   Selepas dua percubaan gagal, negara itu dilaporkan telah “menghantar” satelit pengintip ke angkasa dengan tepat

Korea Utara melancarkan satelit pengintip tentera ke orbit pada Selasa, menurut media negara di Pyongyang dan tentera Selatan. Pelancaran berjaya itu berlaku selepas dua percubaan gagal awal tahun ini.

Pelancaran itu diumumkan oleh KCNA pada Rabu pagi, dengan media negara itu mendakwa bahawa roket “telah dengan tepat meletakkan satelit pengintip ‘Malligyong-1’ pada orbitnya.” Tentera gabungan Selatan mengesahkan pelancaran itu, dengan menyatakan bahawa projektil itu bergerak ke arah selatan melalui Jepun.

Ia memicu amaran peluru berpandu di Jepun, dan penduduk Pulau Okinawa telah disarankan untuk mencari perlindungan.

Pelancaran itu berlaku selepas cubaan yang tidak berjaya pada Mei dan Ogos, kedua-duanya jatuh ke laut tidak lama selepas berlepas. Berikutan cubaan kedua, Pyongyang memberitahu Tokyo bahawa ia akan mencuba sekali lagi antara akhir November dan permulaan Disember.

Jepun dan AS mengutuk pelancaran itu, dengan Rumah Putih memanggilnya sebagai “pelanggaran berani” terhadap beberapa resolusi PBB, dan Perdana Menteri Jepun Fumio Kishida memanggilnya sebagai “perkara yang sangat serius yang mengundang kebimbangan keselamatan rakyat kami.

Kemahiran satelit Malligyong-1 tidak diketahui, dan tidak jelas sama ada probe berjaya menghantar data kembali ke Bumi. Korea Utara sebelum ini berjaya melancarkan dua satelit, paling baru pada tahun 2016. Pyongyang mengekalkan bahawa kedua-dua satelit adalah sebahagian daripada program angkasa awamnya.

Dalam pengumuman berasingan di KCNA pada Selasa, agensi angkasa Korea Utara mengisytiharkan bahawa pelancaran terkini adalah tindak balas terhadap “usaha militarizasi angkasa oleh Amerika Syarikat dan pengikutnya.” Dengan Jepun dan Korea Selatan kedua-duanya merancang pelancaran dalam beberapa bulan akan datang, ia adalah “hak berdaulat” Korea Utara untuk bertindak balas sedemikian, kata agensi itu.

Berikutan tempoh detente di bawah Presiden Amerika Syarikat Donald Trump, Korea Utara telah meningkatkan program peluru berpandunya secara mendadak dalam beberapa tahun kebelakangan ini, dengan melakukan bilangan rekod ujian peluru berpandu pada tahun 2022. Dengan Pyongyang dilaporkan sedang menyediakan ujian senjata nuklear pertama sejak 2017, Presiden Amerika Syarikat Joe Biden memberi amaran kepada Kim pada April bahawa serangan nuklear mana-mana terhadap AS atau sekutunya akan “mengakibatkan berakhirnya” rejimnya.

Pelancaran Selasa itu berlaku ketika Kumpulan Serangan Kapal Pengangkut Pesawat USS Carl Vinson tiba di pelabuhan Busan Selatan dalam apa yang Pentagon panggil sebagai tunjuk ajar “komitmen terhadap perikatan antara AS dan Republik Korea.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)