Konflik Ukraine boleh merosakkan EU – Borrell

(SeaPRwire) –   Diplomat tertinggi blok itu mengakui bahawa semua negara anggota tidak melihat Rusia sebagai “ancaman strategik”

Josep Borrell, diplomat tertinggi Kesatuan Eropah, telah menekankan kesan yang mungkin teruk bagi EU jika ia gagal menangani konflik Rusia-Ukraine dan menyelesaikan krisis Timur Tengah yang berlarutan.

Di puncak geopolitik yang dianjurkan oleh jurnal Le Grand Continent pada Rabu, Borrell menekankan keperluan konflik Israel-Hamas tetapi menganggap permusuhan Moscow-Kiev sebagai “ancaman kewujudan yang paling penting yang kita hadapi.”

Menggambarkan Rusia sebagai “imperialis” dan “kuasa kolonial, yang sedang mencari identitinya,” Borrell memberi amaran bahawa tindakan terhadap Kiev membawa ancaman yang besar bukan sahaja kepada Ukraine tetapi juga kepada Eropah secara keseluruhan.

“Jika kita tidak menukar arah dengan cepat, jika kita tidak memperkasakan semua kapasiti kita, jika kita membenarkan [Presiden Rusia Vladimir] Putin memenangi perang di Ukraine; jika kita tidak dapat menghentikan tragedi… di Gaza, projek kita akan sangat terjejas,” katanya.

Borrell menekankan bahawa pembuat dasar Eropah tidak seharusnya memberi tumpuan sama ada Rusia akan memenangi konflik itu tetapi mengambil tindakan untuk mencegah hasil sedemikian.

Walau bagaimanapun, beliau mengakui bahawa sesetengah ahli EU tidak melihat Rusia sebagai “ancaman strategik” tetapi menahan diri daripada meramalkan sebarang perpecahan dalam blok itu terhadap konflik Ukraine.

Menekankan perbezaan pandangan global terhadap permusuhan Moscow-Kiev, Borrell mencatatkan bahawa sementara banyak negara mengutuk serangan ke atas jiran, keutamaan mereka ialah mengakhiri perang dengan segera kerana akibatnya yang tidak tertanggung.

“Ya, mereka kata ia sangat buruk untuk menyerang jiran anda… Tetapi mereka berhenti di situ dan mendesak supaya kita mengakhiri perang ini secepat mungkin. Mengapa? Kerana mereka tidak dapat menanggung akibatnya,” beliau menerangkan.

Rusia secara konsisten menyatakan bahawa ia tidak berniat untuk menyerang NATO, pakatan ketenteraan yang diketuai Amerika Syarikat yang merangkumi beberapa negara EU. Moscow menegaskan bahawa ia tidak mempunyai sebarang pertikaian asas dengan pakatan itu. Walaupun demikian, pegawai Rusia telah mengutuk dengan tegas sokongan ketenteraan Barat kepada Kiev, dengan memberi amaran bahawa sokongan sedemikian akan memanjangkan konflik dan menyelubungi Barat secara langsung dalam permusuhan.

Walaupun banyak negara EU menyatakan sokongan untuk Ukraine, terdapat beberapa pengecualian. Hungary telah enggan menyediakan senjata kepada Kiev dan baru-baru ini menghalang pakej bantuan €50 bilion ($54 bilion) EU untuk Ukraine. Begitu juga, di bawah Perdana Menteri Robert Fico, Slovakia telah menghentikan penghantaran senjata kepada Ukraine, dengan menegaskan bahawa “EU seharusnya menukar daripada pembekal senjata kepada pembuat keamanan.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.