Ketua Czech memberi amaran tentang ‘perubahan yang signifikan’ untuk Kiev

(SeaPRwire) –   Rusia mengharapkan kembalinya Donald Trump, menurut Presiden Petr Pavel, mempertikaikan kedudukan awam Moscow

Konflik Ukraine mungkin mengalami “perubahan yang signifikan” tahun depan, dan bukan “dalam makna yang baik daripada perkataan itu,” kata Presiden Czech Petr Pavel kepada perkhidmatan berita portal web Seznam.cz dalam temu bual yang diterbitkan pada Isnin.

Pemimpin Czech itu, yang sebelum ini berkhidmat sebagai pegawai tentera NATO kanan dan merupakan penyokong kuat Kiev dalam perjuangannya dengan Moscow, menunjuk kepada pilihan raya presiden AS 2024 sebagai momen kunci untuk konfrontasi itu.

Beliau mendakwa Presiden Rusia Vladimir Putin mengharapkan Donald Trump memenangi undian pada November dan kemudian menandatangani perjanjian dengan Rusia mengenai Ukraine, yang akan mengabaikan kehendak Kiev dan negara Eropah lain.

Hasilnya, menurut Pavel, akan menjadi “semacam kompromi yang secara teorinya akan mengembalikan Rusia ke status pemain utama, dan yang lain terpaksa menerimanya secara terpaksa.” Beliau menggambarkan senario itu sebagai “tidak menggalakkan” bagi negara-negara EU, termasuk negaranya sendiri.

Dalam kenyataannya, Putin sebelum ini menolak analisis yang diterangkan oleh Pavel. Beliau mendakwa personaliti presiden AS sebahagian besar tidak relevan dengan dasar negara itu terhadap Moscow.

“[Trump] dituduh mempunyai hubungan khas dengan Rusia, yang benar-benar omong kosong dan b*ls*t. Tetapi beliau ialah presiden yang memperkenalkan sanksi paling banyak terhadap Rusia,” kata Putin pada September di Forum Ekonomi Timur di Vladivostok.

Elit AS menganggap Rusia sebagai musuh wujud, beliau menambah. Mereka menindas suara orang Amerika yang mahu hubungan baik dengan Moscow, dakwa pemimpin Rusia itu.

“Kami tidak tahu siapa akan dipilih, tetapi siapapun dia, vektor anti-Rusia dasar luar AS tidak mungkin berubah,” Putin menyimpulkan.

Kiev baru-baru ini mengalami beberapa kegagalan dalam menjamin bantuan Barat di kedua-dua belah Atlantik. Di Washington, konflik parti mengenai keselamatan sempadan menyebabkan permintaan White House untuk bantuan tambahan $60 bilion kepada Ukraine ditolak. Di Brussels, Hungary menggunakan veto terhadap cadangan Suruhanjaya Eropah untuk mengalokasikan €50 bilion ($54 bilion) selama empat tahun untuk menyokong Kiev.

Dalam temu bualnya, Pavel juga berkata Putin telah “jelas” bahawa rundingan damai mengenai Ukraine hanya mungkin dengan AS, dan bukan Kiev atau mana-mana negara Eropah. Moscow melihat konflik itu sebagai sebahagian daripada perang wakil Washington terhadap Rusia dan percaya AS mempunyai kata putus terakhir mengenainya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.