Dada Announces Certain Management Changes

(SeaPRwire) –   SHANGHAI, China, 19 Disember 2023 — Dada Nexus Limited (NASDAQ: DADA, “Dada” atau “Syarikat”) penyedia terkemuka perkhidmatan penghantaran dan runcit tempatan di China, hari ini mengumumkan bahawa Encik Lijun Xin akan meletak jawatan sebagai Pengerusi Lembaga Pengarah dan ahli Jawatankuasa Tadbir Urus dan Pelantikan Lembaga Pengarah (“Jawatankuasa Pelantikan”) untuk sebab-sebab peribadi, berkuat kuasa 19 Disember 2023. Lembaga Pengarah Syarikat (“Lembaga”) telah melantik Encik Ian Su Shan untuk menggantikan Encik Xin sebagai Pengerusi Lembaga dan ahli Jawatankuasa Pelantikan, berkuat kuasa sebaik sahaja peletakan jawatan Encik Xin. Encik Beck Zhaoming Chen juga telah memaklumkan kepada Lembaga tentang peletakan jawatannya sebagai Ketua Pegawai Kewangan Syarikat untuk sebab-sebab peribadi, berkuat kuasa 19 Disember 2023, dan Lembaga telah melantik Encik Henry Jun Mao untuk menggantikan Encik Chen sebagai Ketua Pegawai Kewangan Syarikat, berkuat kuasa sebaik sahaja peletakan jawatan Encik Chen.

Encik Ian Su Shan telah berkhidmat sebagai Ketua Pegawai Kewangan JD.com, Inc. (“JD.com”, NASDAQ: JD dan HKEX: 9618 (mata wang HKD) dan 89618 (mata wang RMB)) sejak Mei 2023. Beliau juga berkhidmat sebagai Ketua Pegawai Iklim dan seorang pengarah Deppon Logistics Co., Ltd. (Kod saham Bursa Saham Shanghai: 603056). Sebelum jawatan semasa, beliau berkhidmat sebagai Ketua Pegawai Kewangan JD Logistics, Inc. Encik Shan menyertai JD.com pada Disember 2021. Sebelum itu, Encik Shan bekerja di Lavender Hill Capital Partners dari Oktober 2019 hingga November 2021 dan berkhidmat sebagai Pengarah Urusan dari Januari 2021 hingga November 2021. Beliau juga pernah bekerja di Bahagian Perbankan Pelaburan, Kumpulan TMT di Goldman Sachs (Asia) L.L.C. dari 2015 hingga 2019 dan berkhidmat sebagai Pengarah Eksekutif dari Januari 2017 hingga September 2019. Encik Shan menerima ijazah sarjana muda undang-undang dari Universiti Sains Politik dan Undang-Undang China, dan ijazah sarjana undang-undang dari Universiti Warwick. Encik Shan adalah pemegang sijil CFA.

Encik Henry Jun Mao telah menjadi Ketua Hubungan Pelabur JD Logistics, Inc. sejak Januari 2023. Sebelum itu, beliau berkhidmat sebagai Ketua Perancangan Kewangan dan Analisis JD Logistics dari Mei 2021 hingga Disember 2022 dan Pengarah Anggaran dan Ramalan JD.com dari Disember 2020 hingga Mei 2021. Sebelum menyertai JD.com, Encik Mao menghabiskan lebih 10 tahun di PricewaterhouseCoopers LLP di Beijing dan San Jose, California, dengan jawatan terakhir sebagai pengurus kanan amalan pengesahan. Encik Mao menerima ijazah sarjana muda dari Universiti Bahasa dan Kebudayaan Beijing dan merupakan akauntan awam berdaftar di China.

“Saya bersyukur kepada Encik Xin dan Encik Chen atas sumbangan mereka kepada Syarikat. Saya mengucapkan selamat tinggal yang terbaik kepada mereka,” kata Encik Jeff Huijian He, Presiden Dada. “Saya gembira menyambut Encik Shan sebagai Pengerusi dan Encik Mao sebagai Ketua Pegawai Kewangan kami.”

Mengenai Dada

Dada merupakan platform terkemuka perkhidmatan runcit dan penghantaran tempatan di China. Ia mengendalikan JDDJ, salah satu platform runcit tempatan terbesar di China untuk peniaga dan pemilik jenama, dan Dada Now, platform penghantaran tempatan terkemuka yang terbuka kepada peniaga dan penghantar individu merentasi pelbagai industri dan kategori produk. Kedua-dua platform itu saling berhubung dan saling menguntungkan. Platform Dada Now membolehkan pengalaman penghantaran yang lebih baik bagi peserta di platform JDDJ melalui penyelesaian pemenuhan dan infrastruktur penghantaran tempatan yang mudah dicapai. Sementara itu, jumlah pesanan penghantaran tempatan yang besar dari platform JDDJ meningkatkan jumlah dan ketumpatan pesanan bagi platform Dada Now.

Untuk maklumat lanjut, sila lawati https://ir.imdada.cn/.

Kenyataan Prospektif

Kenyataan media ini mengandungi pernyataan yang mungkin merupakan “kenyataan prospektif” mengikut “perlindungan selamat” di bawah Akta Pembaharuan Litigasi Sekuriti Swasta Amerika Syarikat 1995. Kenyataan prospektif ini boleh dikenal pasti melalui istilah seperti “akan”, “dijangka”, “menjangkakan”, “bertujuan”, “berhasrat”, “merancang”, “percaya”, “anggaran” dan kenyataan serupa. Antara lain, kutipan dalam kenyataan ini mengandungi kenyataan prospektif. Dada juga mungkin membuat kenyataan prospektif bertulis atau lisan dalam laporan berkala kepada Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa Amerika Syarikat (“SEC”), laporan tahunan kepada pemegang saham, kenyataan media dan bahan bertulis lain serta pernyataan lisan oleh pegawai, pengarah atau kakitangan kepada pihak ketiga. Kenyataan yang bukan fakta sejarah, termasuk kenyataan mengenai kepercayaan, rancangan dan jangkaan Dada adalah kenyataan prospektif. Kenyataan prospektif melibatkan risiko dan ketidakpastian dalaman. Pelbagai faktor boleh menyebabkan keputusan sebenar berbeza secara material daripada apa-apa kenyataan prospektif, termasuk tetapi tidak terhad kepada faktor-faktor berikut: strategi Dada; perkembangan perniagaan, kewangan dan keputusan masa depan Dada; keupayaan Dada untuk mengekalkan hubungannya dengan pelabur strategik utama; keupayaannya untuk menyediakan perkhidmatan penghantaran tempatan cekap dan pengalaman runcit tempatan berkualiti; keupayaannya untuk mengekalkan dan meningkatkan pengiktirafan dan reputasi brandnya; kondisi ekonomi dan perniagaan secara umum di seluruh dunia dan China serta anggapan yang mendasari atau berkaitan dengan mana-mana yang tersebut di atas. Maklumat lanjut mengenai risiko dan ketidakpastian ini termasuk dalam laporan Dada kepada SEC. Semua maklumat yang diberikan dalam kenyataan media ini adalah pada tarikh kenyataan media ini, dan Dada tidak menanggung sebarang kewajipan untuk mengemaskini mana-mana kenyataan prospektif, kecuali yang diperlukan di bawah undang-undang yang berkuat kuasa.

Untuk pertanyaan pelabur, sila hubungi:

Dada Nexus Limited
Puan Caroline Dong
E-mel: ir@imdada.cn

Christensen

Di China
Encik Rene Vanguestaine
Telefon: +86-178-1749 0483
E-mel: rene.vanguestaine@christensencomms.com

Di AS
Puan Linda Bergkamp
Telefon: +1-480-614-3004
E-mel: linda.bergkamp@christensencomms.com

Untuk pertanyaan media, sila hubungi:

Dada Nexus Limited
E-mel: PR@imdada.cn

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.