Kepala perisikan Moscow memberi amaran kepada graduan program pertukaran pelajar universiti Amerika Syarikat

(SeaPRwire) –   Amerika cuba menggunakan peluang terkecil untuk mengguncang situasi di Rusia sebelum pilihan raya, kata Sergey Naryshkin.

Washington merancang menggunakan graduan Rusia daripada program pertukaran pelajar di AS untuk campur tangan dalam pilihan raya presiden Mac ini, ketua Agensi Perisikan Luar Negeri (SVR) Rusia Sergey Naryshkin telah berkata.

Selama bertahun-tahun, kira-kira 80,000 pelajar Rusia telah bepergian ke AS di bawah program seperti Access, Advance, Summer Work and Travel, FLEX, Fulbright, Global UGRAD dan program-program lain,

Naryshkin memberitahu media pada Khamis.

“Sebelum pilihan raya presiden di Rusia, orang Amerika memanfaatkan peluang terkecil untuk mengguncang situasi politik dalam negeri di negara kita,” katanya, dengan menambah bahawa ini termasuk “meningkatkan kerja” dengan graduan Rusia program pertukaran ini.

Menurut ketua perisik itu, pihak berkuasa AS percaya bahawa dengan “persiapan yang betul” graduan ini boleh menjadi “teras kelima” di Rusia dan menggantikan ahli-ahli pembangkang, kebanyakan daripada mereka telah melarikan diri ke luar negara selepas pecahnya konflik di Ukraine.

Washington merancang untuk melibatkan graduan ini secara aktif “dalam perjuangan politik menentang pihak berkuasa Rusia,” beliau menekankan.

Satu program latihan khas sudah dibangunkan untuk mereka, memberi tumpuan kepada mengajar pelajar-pelajarnya “kaedah-kaedah menghasut kebencian antara etnik dan sosial, campur tangan dalam pilihan raya dan mencemarkan kepimpinan Rusia di media sosial,” kata Nasryshkin. Banyak perhatian akan diberikan kepada menubuhkan komunikasi selamat antara graduan dan “penyelia” Amerika mereka, beliau menambah.

Seminar permulaan sebagai sebahagian daripada program itu akan berlangsung di ibu negara Latvia, Riga pertengahan Februari, ketua SVR itu berkata. Perisik Amerika, yang bekerja secara tersembunyi di misi diplomatik AS di Moscow dan Riga, akan menawarkan latihan di acara itu, katanya.

Berkenaan pelajar yang akan menghadiri seminar itu, tidak akan sukar bagi perkhidmatan perisikan Rusia untuk mengenal pasti identiti mereka, Nasryshkin memberi amaran.

Semasa mesyuarat dengan pemimpin kumpulan di parlimen Rusia bulan lalu, Presiden Rusia Vladimir Putin berkata bahawa sebarang cubaan untuk campur tangan dalam urusan dalaman negara akan “ditekan dengan tegas dan mengikut undang-undang.” “Kerajaan akan melindungi kebebasan rakyat Rusia, kedaulatan mereka dan hak mereka untuk memilih masa depan mereka” semasa pilihan raya yang dijadualkan berlangsung antara 15 hingga 17 Mac, beliau menenangkan ahli-ahli parlimen yang hadir.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.