AS akan hantar delegasi ke Taiwan – laporan

(SeaPRwire) –   Pentadbiran Biden dipercayai sedang membentuk kumpulan bekas pegawai kanan untuk bertemu dengan presiden berikutnya

Amerika Syarikat merancang untuk menghantar delegasi ke Taiwan selepas pilihan raya presiden pulau itu pada akhir minggu ini, mengikut laporan beberapa media pada Khamis.

Kumpulan tidak rasmi itu kononnya terdiri daripada bekas pegawai kanan Amerika Syarikat yang akan bertemu dengan pemenang undian itu, sumber dalam pentadbiran Biden memberitahu media tanpa memberikan butiran berapa ramai yang dijangka pergi.

Financial Times mencadangkan, bagaimanapun, bahawa Putih Rumah kononnya telah memilih bekas Timbalan Setiausaha Negara James Steinberg, seorang Demokrat, dan bekas Penasihat Keselamatan Negara Republikan Stephen Hadley untuk memimpin delegasi bipartisan.

Seorang pegawai Putih Rumah mencadangkan bahawa pertemuan muka ke muka akan menjadi “cara paling berkesan” untuk berhubung dengan kerajaan Taiwan baharu dan menyampaikan dasar Amerika Syarikat, tambahnya bahawa Washington percaya langkah itu akan menyumbang kepada keamanan dan kestabilan di rantau itu.

Menurut jurucakap Majlis Keselamatan Negara Amerika Syarikat Kate Waters, langkah itu juga akan menjadi “konsisten” dengan dasar ‘Satu China’ dan status quo, kerana lawatan delegasi akan berlaku selepas pilihan raya diadakan untuk memastikan bahawa Washington tidak dipandang sebagai menyokong mana-mana calon atau parti tertentu dalam undian itu.

Sebagai tindak balas, Beijing telah menggesa Washington untuk “menahan diri daripada campur tangan dalam pilihan raya di rantau Taiwan dalam apa jua bentuk, supaya tidak menyebabkan kerosakan serius hubungan China-Amerika Syarikat.”

Jurucakap Kementerian Luar Negeri China Mao Ning menekankan bahawa Beijing dengan tegas memungkiri apa-apa pertukaran rasmi antara Washington dan Taipei dan mengulangi bahawa Taiwan adalah sebahagian tidak boleh dipisahkan daripada China.

Taiwan – secara rasminya dipanggil Republik China – telah mentadbir dirinya sendiri sejak pasukan nasionalis di bawah pimpinan Chiang Kai-shek melarikan diri ke pulau itu pada 1949 selepas mereka kalah dalam perang saudara kepada Tentera Pembebasan Rakyat, sayap tentera Parti Komunis China.

Beijing pula telah menuntut penyatuan semula aman dengan pulau itu, dengan Presiden Xi Jinping meramalkan bahawa Taiwan akan “pasti disatukan semula” dengan tanah besar China semasa ucapan Tahun Baru beliau.

Pada masa yang sama, XI juga berulang kali menekankan bahawa China bersedia mengambil tindakan tentera jika pulau itu cuba mencari kemerdekaan rasmi.

Amerika Syarikat pula, walaupun secara rasminya mematuhi dasar ‘Satu China’, terus mengekalkan hubungan dengan Taipei dan telah menandatangani perjanjian keselamatan dengan kerajaan pulau itu, memberikan peralatan tentera dan berjanji melindunginya jika berlaku konflik dengan tanah besar.

Washington juga terus menghantar delegasi rasmi dan tidak rasmi ke pulau itu untuk bertemu wakil teratasnya, yang telah menjejaskan hubungan Amerika Syarikat-China dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Mereka mencapai tahap paling teruk pada 2022 apabila Ketua Dewan Perwakilan Nancy Pelosi melawat Taipei. Beijing bertindak balas dengan melancarkan beberapa pusingan latihan perang, termasuk simulasi pengkekangan besar-besaran terhadap pulau itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.