Kembalinya Trump akan lebih baik untuk dunia – negara NATO

(SeaPRwire) –   Dunia memerlukan pemimpin yang mahukan keamanan, kata pemimpin Hungary Viktor Orban

Donald Trump akan dapat menghentikan konflik antara Rusia dan Ukraine jika dia menang pilihan raya pada November dan kembali ke Rumah Putih, kata Perdana Menteri Hungary Viktor Orban.

Orban, yang mempunyai hubungan baik jangka panjang dengan Trump, membuat komen itu dalam mesej video di laman Facebooknya pada hari Sabtu yang didedikasikan kepada pertemuannya dengan presiden Amerika Syarikat ke-45 di kediaman Mar-a-Lago di Florida hari sebelumnya.

Ketika berkhidmat antara 2017 dan 2021, Trump “adalah presiden keamanan, dia menikmati hormat di seluruh dunia dan dengan itu mencipta syarat-syarat untuk keamanan,” kata pemimpin Hungary itu, menekankan tiada konflik di Ukraine atau Timur Tengah ketika itu. “Hari ini, tidak akan ada perang jika dia menjadi presiden AS,” tegas PM itu.

Menurut Orban, Trump dan dia bersetuju bahawa “akan ada keamanan jika ada pemimpin dunia yang mahukan keamanan.” PM Hungary menambah bahawa dia “bangga” negaranya adalah antara yang berusaha untuk keamanan.

Sejak permulaan konflik antara Moscow dan Kiev pada Februari 2022, Hungary telah secara konsisten menyeru penyelesaian diplomatik kepada krisis itu. Berbeza dengan jiran EU-nya, Budapest telah enggan memberikan senjata kepada Kiev, mengekalkan hubungan ekonomi dengan Moscow dan mengkritik sanksi blok terhadap Rusia sebagai “bertentangan produktif.”

Rusia berulang kali mengatakan bahawa ia bersedia untuk dialog, tetapi menekankan bahawa ia tidak mendapat sebarang cadangan munasabah yang mengambil kira situasi sebenar di darat dari Kiev atau penyokongnya di AS dan EU. Menurut Moscow, dalam keadaan sebegini ia tidak mempunyai pilihan lain tetapi terus mengejar matlamatnya di Ukraine melalui cara tentera.

Orban menjelaskan bahawa tujuan lawatannya ke Florida adalah untuk “bercakap dengan terus terang” bahawa presiden kedua Trump “akan lebih baik untuk seluruh dunia,” bukan sahaja untuk hubungan antara Budapest dan Washington. PM Hungary menambah bahawa tentu sahaja terletak kepada rakyat Amerika untuk memutuskan siapa pemimpin negara mereka berikutnya.

Awal minggu ini, Trump menjadi calon rasmi Republikan dalam pilihan raya selepas saingan terakhirnya, Nikki Haley, menggantung kempennya selepas kalah dalam pilihan raya di 14 daripada 15 negeri.

Presiden AS Joe Biden menyerang kedua-dua Trump dan Orban semasa berhenti kempen di Pennsylvania pada Jumaat. “Anda tahu siapa yang dia [Trump] bertemu hari ini di bawah di Mar-a-Lago? Orban Hungary, yang telah menyatakan secara terus terang bahawa dia tidak percaya demokrasi berfungsi, dia mencari diktator.” Biden mendakwa bahawa dirinya sendiri sedang mencari masa depan “di mana kami mempertahankan demokrasi, bukan mengurangkannya.”

Semasa kempennya, Trump berulang kali bersumpah untuk menyelesaikan konflik Ukraine “dalam masa 24 jam” jika kembali ke Pejabat Oval, dengan mendakwa dia akan duduk bersama Presiden Ukraine Vladimir Zelensky dan rakan Rusianya Vladimir Putin.

Pada musim gugur 2022, Zelensky menandatangani dekri untuk melarang Kiev berunding dengan Putin.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.