Kebohongan Adalah Cerita Utama Dalam Politik Hari Ini

Rupert Murdoch Stepping Down As Chairman Of Fox And News Corp

(SeaPRwire) –   Apabila anda menulis buku tentang Donald Trump dan Fox News, anda akan banyak memikirkan tentang kebohongan.

Kebohongan besar tentang pilihan raya. Kebohongan kecil tentang setiap topik di bawah matahari. Semua jenis ketidakjujuran dan penyelewengan. Ia boleh menjadi tidak selesa. Selepas semua, wartawan—seperti orang dalam hampir setiap profesi lain—dilatih untuk memberi tumpuan kepada apa yang benar, bukan apa yang dicipta, dibayangkan atau diputarbelitkan hingga tidak dikenali.

Tetapi terdapat banyak perkara untuk dipelajari daripada penipuan dan penyebaran maklumat palsu yang memenuhi politik Amerika. Sama ada ia adalah Trump bertanding semula atas asas “pilihan raya yang dicuri” yang palsu, atau Rep. George Santos mengaku bahawa beliau membuat kebanyakan kisah hidupnya kerana “ketidakselamat” dan “kebodohan”, kebohongan adalah berita.

Saya akui: Ia boleh menjadi melelahkan. Bagi warganegara yang berintegriti yang mahu diberitahu, yang hanya mahu mengetahui apa yang sebenar, semua kebohongan itu boleh terasa menyesakkan. Tetapi saya mendapati bahawa mengkaji pembohong telah meningkatkan pemahaman saya secara dramatik tentang alam sekitar politik.

Pertama, kebohongan tidak benar-benar tentang kebohongan. Seperti yang diperhatikan oleh sejarawan pemenang Hadiah Pulitzer, Anne Applebaum, “kadang-kadang tujuannya bukan untuk membuat orang percaya kepada kebohongan—ia adalah untuk membuat orang takut kepada pembohong.” Ia adalah untuk mengasertakan kuasa ke atas realiti.

Kedua, tujuannya, dalam kata-kata bekas penasihat Trump Steve Bannon, adalah untuk “melimpahkan zon dengan najis” – untuk melimpahkan media dan orang ramai dengan begitu banyak maklumat palsu dan salah kenyataan supaya demokrasi tidak dapat berfungsi. Trump, walaupun statusnya sebagai pemimpin, hampir tidak diperiksa fakta lagi. Beliau berkata begitu banyak, begitu salah, sehingga pemeriksa fakta berada dalam kelebihan yang sangat besar—taktik yang disukai pasukannya.

Ketiga, berbohong menular. Ahli neurosains telah mengkaji bagaimana otak manusia bertindak balas apabila mereka berbohong berulang kali untuk keuntungan peribadi. Singkatnya: Semakin kerap mereka melakukannya, semakin mudah ia menjadi. Keputusan menunjukkan “leraian licin” di mana “tindakan kecil ketidakjujuran meningkat kepada kebohongan yang lebih besar,” menurut Dr. Tali Sharot.

Selepas beberapa bulan bekerja untuk merekonstruksi tempoh pilihan raya 2020, apabila banyak tuan rumah dan tetamu Fox News berbohong tentang hasilnya, saya telah datang untuk memikirkan banyak kebohongan politik sebagai mekanisme pemuliharaan diri. Kebohongan sering tentang melindungi jenama peribadi, masa depan politik, dan kepentingan diri. Saya melihat ini berulang kali semasa mengkaji e-mel dan teks yang diperoleh Dominion Voting Systems dalam kes fitnahnya terhadap Fox.

Penghasil Fox terdahulu, Jennifer Eckhart, yang menyaman syarikat itu awal tahun ini dan memenangi penyelesaian $12 juta, telah melihat naluri pemuliharaan diri ini dari pelbagai arah. Pada tahun 2020, beliau adalah penerbit rancangan wawancara Minggu pagi Maria Bartiromo di Fox News, yang sepenuhnya menerima kebohongan pilihan raya Trump. Trump membalas dengan memberikan Bartiromo temu bual pertamanya sejak kekalahan—dan beliau kemudiannya menangis “dicuri” untuk kebanyakan satu jam. Kedua-duanya memberikan apa yang asas Trump mahu dengar, dan Trump memberitahu beliau selepas siaran bahawa beliau gembira dengan cara ia berjalan. Tetapi Bartiromo mempunyai beberapa keraguan. Beliau menghantar teks kepada Grossberg dan berkata, “Saya harap saya tidak merosakkan dengan tidak bertanya tentang Biden,” kemudian meragui sama ada mereka sepatutnya “tetap tinggal lima minit lagi dan bercakap tentang peralihan yang aman,” bukan menamatkan temu bual Trump dan beralih ke tetamu yang berbeza. “Untuk jujurnya,” kata Grossberg kepadanya, “penonton kami tidak mahu mendengar tentang peralihan yang aman. Mereka masih mempunyai harapan. Dan pemangsa” – saya fikir beliau merujuk kepada pemangsa – “akan mengisytiharkan ia sebagai penyerahan.”

Itulah yang dikatakan Grossberg ketika itu: Teruskan penonton menonton dengan mengekalkan harapan (palsu) hidup. Kemudiannya, selepas mendakwa diskriminasi dan salah laku lain oleh Fox, Grossberg berkata Bartiromo cuba untuk melindungi statusnya sendiri di Fox dengan mengikat dirinya kepada tiang layar Trump. Hubungan rapat Bartiromo dengan Trump memberinya “kuasa ke atas Fox, dan ia melindunginya,” kata Grossberg kepada Charlotte Alter. Bartiromo tidak mahu percaya bahawa Trump telah kalah, kerana ia bermakna bahawa beliau juga telah kalah, dalam satu cara.

Ego mempunyai banyak kena mengena dengan ini. Juga keinginan untuk merasa sebahagian daripada pasukan pemenang. Dalam kertas kerja baru-baru ini, ahli sains politik Kevin Arceneaux dan Rory Truex mendapati bahawa kebohongan pilihan raya Trump 2020 “meluas dan lengai” dan pengundi Republikan cenderung “memberi ganjaran kepada politikus yang terus memperjuangkan kebohongan itu, memberi calon Republikan dorongan untuk terus berbuat demikian dalam kitaran pilihan raya berikutnya.” Mengapa? Mungkin kerana, seperti yang ditulis Arceneaux dan Truex, kebohongan itu mungkin telah “meningkatkan” beberapa penyokong Trump “harga diri”.

Kemampuan manusia untuk pembenaran diri dan penafian keras kepala tidak boleh dipertikaikan. Seperti yang dikatakan sejarawan Jon Meacham di “Morning Joe” MSNBC awal musim gugur ini, “Kanan Amerika telah melepaskan diri dari realiti kerana kesetiaan mereka kepada tokoh tunggal ini.” Beliau bahkan tidak perlu menyebut siapa.

Ini adalah sebab mengapa saya berpendapat ahli psikologi kadang-kadang harus duduk di panel berita politik kabel bersama strategis kempen—kerana pakar yang mengkaji tingkah laku manusia untuk hidup lebih berupaya untuk menerangkan mengapa tokoh awam berbohong dan mengapa penyokong mereka memberi ganjaran, bukan menghukum mereka untuk itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)