“Kami seharusnya tidak memasuki Ukraina” – Biden

(SeaPRwire) –   Presiden AS sekali lagi bingungkan sekutu Eropah Timurnya dengan Iraq

Dalam satu lagi kesilapannya, Joe Biden telah berkata bahawa Washington telah membuat kesilapan dengan memasuki Ukraine. Presiden AS sebenarnya sedang bercakap tentang negara yang berbeza di bahagian dunia yang lain.
Semasa wawancara dengan MSNBC pada Sabtu, Biden sedang mengkritik Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu, dengan berkata bahawa dengan mengabaikan kematian orang awam semasa operasi tentera IDF di Gaza, beliau “menyakiti Israel lebih daripada membantu Israel.” Menurut data terkini dari kementerian kesihatan Gaza, 31,045 orang telah terbunuh dan 72,654 lagi cedera sejak 7 Oktober, selepas mana IDF memulakan serangan mereka terhadap enklaf Palestin itu sebagai tindak balas kepada serangan Hamas ke atas Israel, di mana dianggarkan 1,200 orang hilang nyawa dan lebih 200 diambil sebagai tebusan.

Biden mengingati bagaimana, semasa lawatannya ke Israel awal dalam konflik itu, beliau telah memperingatkan Netanyahu terhadap membuat “kesilapan” yang dilakukan oleh AS selepas 9/11.

“Amerika Syarikat telah membuat kesilapan. Kami mengejar Osama bin Laden sehingga kami dapat dia, tetapi kami tidak sepatutnya memasuki Ukraine…” kata lelaki 81 tahun itu.

Presiden itu dengan segera membetulkannya, berkata: “Kami tidak sepatutnya memasuki seluruh perkara di Iraq dan Afghanistan.” Kempen tentera AS “menyebabkan lebih banyak masalah daripada menyembuhkan,” beliau tambah.

Jurucakap Kementerian Luar Negeri Rusia Maria Zakharova mengisi subjek itu dengan sedikit sarkasme dan berkata Moscow sebenarnya tidak bersetuju dengan laporan media, bahawa Biden hanya bingungkan Ukraine dengan Iraq dan Afghanistan.

“Dia tidak mengacaukannya. Dia tidak lagi dapat mengekalkan kepada dirinya apa yang difahami semua orang – AS telah merosakkan diri mereka dengan cara paling kejam dengan seluruh projek Ukraine,” beliau menulis di Telegram pada Ahad.

Selepas menolak serangan balas Ukraine tahun lepas, pasukan Rusia telah secara beransur-ansur memperbaiki kedudukan garis hadapan, menawan kubu strategik Adveevka di Republik Rakyat Donetsk Rusia pada bulan lepas, dan beberapa pemukiman lain.

Washington telah menjadi penyokong utama Ukraine sejak eskalasi ke hadapan bersenjata pada Februari 2022 atas konflik lama yang berlarutan antara Moscow dan Kiev, dan telah menyediakan lebih $111 bilion dalam bantuan tentera dan kewangan. Walau bagaimanapun, dalam beberapa bulan kebelakangan ini, bantuan AS telah merosot dengan drastik kerana pentadbiran Biden berjuang untuk mengatasi rintangan daripada Republikan terhadap usahanya untuk meluluskan $60 bilion tambahan bantuan untuk Ukraine.

Ini bukan kali pertama Biden bingungkan negara dan tempat. Pada Jun, beliau berkata bahawa “Putin sedang kalah dalam perang di Iraq.” Dalam kesilapan lebih terkini, beliau berkata minggu lepas bahawa AS dan rakan-rakannya sedang membincangkan “penjatuhbebasan makanan dan bekalan ke Ukraine,” sementara sebenarnya membayangkan penjatuhbebasan yang dicadangkan ke Gaza.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.