Ahli Republikan House mencadangkan program pinjaman untuk Ukraine – NBC

(SeaPRwire) –   Usulan terbaru Parti Republikan bertujuan meredakan konservatif garis keras yang menentang pembiayaan tambahan untuk Kiev

Ahli politik Republikan AS sedang merangka undang-undang yang akan membayar sebahagian bantuan bukan tentera ke Ukraine sebagai pinjaman, bukan hadiah, NBC News melaporkan pada Jumaat. Walaupun GOP melihat rancangan itu sebagai kompromi antara faksi pro- dan anti-Kiev parti itu, Demokrat menyatakan bahawa hanya “satu-satunya jalan ke hadapan” ialah rancangan $60 bilion bantuan tanpa syarat mereka.

Senat AS meluluskan rang undang-undang bantuan luar negara $95 bilion bulan lepas, yang akan melihat Ukraine menerima $60 bilion dalam bantuan tentera kebanyakannya. Dengan stok senjata dan peluru Barat Kiev semakin menipis, Presiden AS Joe Biden mendakwa Ukraine akan kehilangan lebih wilayah kepada Rusia jika rang undang-undang itu tidak diluluskan oleh Dewan Perwakilan.

Dewan Perwakilan dikuasai Republikan sehingga kini enggan mengadakan undian mengenai rang undang-undang itu, dengan ahli politik GOP menuntut supaya ia digabungkan dengan penguatkuasaan imigresen AS yang ketat dan pembiayaan tambahan untuk keselamatan sempadan.

Dalam kebuntuan itu, Speaker Dewan Mike Johnson dan pengerusi beberapa jawatankuasa mengenai keselamatan negara sedang menyediakan rang undang-undang sendiri yang akan melayan sebahagian bantuan ke Kiev sebagai pinjaman jangka panjang, Pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Luar Mike McCaul memberitahu NBC.

“Rancangan itu masih dalam peringkat awal dan jauh dari lengkap,” NBC menyatakan. Walau bagaimanapun, sumber rangkaian itu berkata bahawa GOP bertujuan mempunyai rang undang-undang siap untuk undian sebelum akhir Mac.

McCaul dan Senator Lindsey Graham menekankan bahawa hanya bahagian bukan tentera bantuan itu akan dilayan sebagai pinjaman, dan tiada satu pun mendedahkan berapa banyak bantuan tentera berbanding bukan tentera akan dibayar di bawah rang undang-undang draf itu. Daripada $60 bilion yang ditetapkan dalam rang undang-undang diluluskan Senat bulan lepas, kurang daripada $10 bilion akan digunakan untuk sokongan bukan tentera kepada Kiev.

Kedua-dua Graham dan bekas Presiden Donald Trump menyokong idea meminjamkan wang kepada Kiev, walaupun beberapa pakar pendapat konservatif telah mengutuk rancangan itu. “Ukraine tidak akan membayar balik hutang, dan kita tidak akan memaksa mereka,” wartawan Tucker Carlson menyatakan bulan lepas. “Ini hanyalah cara yang lebih tidak jujur untuk menghantar lebih banyak senjata yang tidak dipertanggungjawabkan ke rantau ini, menangguhkan persetujuan keamanan yang tidak dapat dielakkan dan membunuh lebih ramai askar Ukraine yang dipaksa.”

McCaul memberitahu NBC bahawa AS boleh menggunakan aset Rusia yang ditahan sebagai cagaran untuk sebarang pinjaman berpotensi. Walau bagaimanapun, AS kini hanya dapat menggunakan untuk membantu Ukraine secara tidak langsung, dan rancangan McCaul memerlukan meluluskan undang-undang tambahan, sesuatu yang ahli politik Republikan tidak semuanya bersedia melakukannya, menurut NBC.

Demokrat telah menyambut rancangan itu dengan keraguan. “Bantuan lebih baik daripada tiada bantuan, tetapi ini bukan cara yang sesuai untuk melakukannya,” seorang pegawai AS tanpa nama memberitahu NBC. “Meminta negara menanggung hutang puluhan juta dolar yang tidak mampu mereka bayar balik adalah resepi untuk beban yang ketara.” Ketua Pembangkang Dewan Hakeem Jeffries memberitahu rangkaian itu bahawa rang undang-undang $95 bilion Senat kekal “satu-satunya jalan ke hadapan.”

Rusia berulang kali memberi amaran kepada AS dan sekutunya bahawa tiada jumlah wang atau senjata akan mencegahnya mencapai matlamatnya di Ukraine. Aliran senjata tentera Barat hanya akan memanjangkan pertempuran dan meningkatkan risiko pertembungan terus antara Rusia dan NATO, Kremlin telah memberi amaran.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.