Kadar Kematian Bayi di Amerika Syarikat Meningkat Lebih Banyak Tahun Lelatu Berbanding Dalam Dua Dekad

Kadar kematian bayi di A.S. sedang meningkat. Data terbaru dari Pusat Pengendalian dan Pencegahan Penyakit (CDC) menunjukkan kenaikan hampir 3% dalam kadar kematian bayi antara 2021 dan 2022, yang merupakan peningkatan tahun ke tahun terbesar yang pernah dicatat oleh badan tersebut sejak 2002.

Jumlah kematian bayi, serta kadar di mana mereka terjadi, telah meningkat pada masa-masa tertentu dalam dua dekad terakhir. Memang, kedua-duanya meningkat hanya setahun sebelumnya, dari 2020 hingga 2021. Tetapi, kata Danielle Ely, penulis utama laporan baru CDC, itu mencerminkan tahun—2021—ketika banyak bayi dilahirkan daripada tahun sebelumnya—2020—yang merupakan puncak wabak COVID-19. Kenaikan yang lebih besar dalam kematian bayi pada 2022 “agak mengejutkan,” katanya, mengingat trend penurunan selama dekad-dekad.

Kadar 2022 sebanyak 5.6 kematian bayi per 1,000 kelahiran hidup adalah yang tertinggi sejak 2018. (Kadar 2020 sebanyak 5.42 adalah yang terendah untuk negara itu.) Walaupun satu tahun perubahan ketara ke arah sebaliknya tidak semestinya menunjukkan trend berterusan baru, ia cukup untuk menimbulkan kebimbangan bagi mereka yang mengkaji kesihatan ibu dan bayi.

Daripada 10 penyebab utama kematian bayi di A.S., kadar kematian meningkat untuk dua: sepsis bakteria, atau jangkitan, dan komplikasi ibu. Satu persoalan yang ditanya penyelidik adalah sama ada keputusan Mahkamah Agung untuk membatalkan Roe v. Wade, yang menjamin hak perlembagaan untuk akses kepada perkhidmatan abort, mungkin memainkan peranan dalam yang kedua. Tetapi kerana “komplikasi ibu” merangkumi beberapa perkara yang boleh salah dalam kehamilan, kata Ely, data tidak cukup terperinci untuk mengetahui sama ada sebarang dasar khusus negeri mengenai kesihatan wanita telah memberi kesan kepada kadar kematian bayi. Walau bagaimanapun, laporan itu mungkin mencetuskan siasatan lain ke atas sambungan yang mungkin, memandangkan analisis terkini yang menubuhkan sambungan antara sekatan abort negeri dan kadar kematian bayi.

Walaupun kebanyakan kadar kematian bayi negeri perseorangan tidak berubah secara signifikan, Georgia, Iowa, Missouri dan Texas mengalami kadar yang meningkat secara signifikan. Nevada adalah satu-satunya negeri yang mengalami penurunan yang signifikan.

Untuk mengawasi potensi trend dalam kematian bayi lebih dekat, CDC juga telah mengeluarkan data sementara suku pertama 2023, yang sehingga kini menunjukkan kadar yang masih tinggi. “Harapan terbesar kami ialah ini hanyalah ketidakpastian dalam data,” kata Ely.