John Kerry tentang Kewangan Iklim Korporat: Wang Sentiasa Bertindak Sama Cara

John Kerry bercakap dengan Menteri Tenaga dan Industri UAE Suhail al-Mazrouei

(Untuk mendapatkan berita ini dalam inbox anda, sila langgan berita TIME CO2 Leadership Report di sini.)

Sejak mengambil jawatan sebagai utusan iklim Presiden Biden, John Kerry telah menghabiskan banyak masa beliau di jalan menekan sektor swasta untuk terlibat dalam perubahan iklim. Saya telah mendengar hujah daripadanya berulang kali selama beberapa tahun kebelakangan ini: menangani perubahan iklim memerlukan bukan sahaja kerajaan tetapi juga modal swasta dan inisiatif sektor swasta.

Pendekatan itu terlintas dalam fikiran saya apabila saya bercakap dengannya minggu ini di Abu Dhabi. Kerry, bersama-sama menteri dan utusan dari seluruh dunia, telah bepergian ke sana menjelang Persidangan Pertukaran Iklim PBB tahun ini di Dubai, dikenali sebagai COP28. Matlamat mereka adalah untuk membuat kemajuan dalam bidang perundingan kunci untuk menetapkan landasan untuk persidangan akan datang dan menyelesaikan perbezaan antara kerajaan. Tetapi sektor swasta juga akan memainkan peranan penting menentukan sama ada COP28 dianggap berjaya—terutamanya berhubung menemui trilionan dolar yang diperlukan untuk membiayai peralihan tenaga.

Dalam perbualan kami, Kerry berkata bahawa kunci untuk mendapatkan pembiayaan iklim swasta terletak dalam menemui cara bagi pelabur untuk mendapat keuntungan. “Wang berkelakuan dalam cara tertentu. Ia sentiasa berbuat demikian. Ia akan sentiasa berbuat demikian. Ia mencari pulangan pelaburan tertinggi, pulangan pelaburan terpantas, atau kombinasi terbaik kedua-duanya,” katanya. “Garis panduan: adakah urus niaga itu bankable?”

Untuk mewujudkan urus niaga bankable, Kerry—bersama-sama dengan presiden COP dan pakar pembiayaan iklim—sedang menekankan model dikenali sebagai pembiayaan campuran. Kerajaan dan bank pembangunan seperti Bank Dunia menyediakan wang untuk projek dengan syarat yang lebih longgar, yang kemudian menjadikan risiko lebih rendah bagi pelabur swasta untuk menyediakan modal mereka. Analisis dari rangkaian pembiayaan campuran Convergence mendapati bahawa purata $1 pelaburan awam boleh menggerakkan $4 dari sektor swasta.

Matlamat mempercepatkan pembiayaan campuran telah mendapat sokongan daripada seluruh komuniti iklim, tetapi wang masih datang perlahan. Satu laporan yang dikeluarkan bulan lepas daripada Convergence mendapati tahun lepas wang yang mengalir melalui urus niaga pembiayaan campuran mencapai tahap terendah sepuluh tahun pada masa di mana ia perlu dipercepatkan.

Kerry, antara yang lain, telah membuat mempercepatkan pembiayaan campuran sebagai sebahagian daripada agenda beliau, tetapi ada satu gajah besar dalam bilik. Pembiayaan campuran memerlukan wang awam, dan AS telah mengalami kesukaran untuk menyediakan bahagian mereka. Kerry mengakui hal ini, menghubungkan cabaran pembiayaan Kongres untuk langkah-langkah iklim antarabangsa dengan polarisasi politik yang semakin meningkat sejak tahun 1990-an. “Wang awam perlu menjadi sebahagian daripada persamaan—dan tidak cukup daripadanya. Dan tidak cukup daripadanya untuk beberapa masa,” katanya. “Ini adalah gambaran politik yang sangat sukar yang dicipta di negara kami.”

Pembiayaan, tentu sahaja, hanyalah satu bahagian daripada peranan sektor swasta dalam perbualan iklim. Kerry mencatatkan bahawa “sesetengah orang telah mundur” daripada komitmen iklim sektor swasta mereka dalam beberapa tahun kebelakangan ini, terutamanya akibat inflasi dan tekanan daripada pemegang saham. Walau bagaimanapun, beliau mengekalkan bahawa syarikat “bertanggungjawab” terus maju. “Mereka mungkin tidak bercakap tentangnya begitu banyak, mereka mungkin tidak mendorong, tetapi mereka melakukannya,” katanya.

Secara kontroversi, industri utama pada COP tahun ini akan menjadi minyak dan gas. Presiden COP, Sultan Al Jaber, ialah CEO syarikat minyak negara UAE, dan telah membuat penglibatan industri sektor keutamaan. Dalam perbualan kami, Kerry tidak mempunyai masalah dengan penglibatan syarikat-syarikat minyak dan gas. “Jika anda mahu mereka melakukan penangkapan dan penyimpanan karbon, anda mahu mereka mengurangkan pelepasan mereka, anda mahu mereka menangani metana, anda mahu mereka menangani semua perkara penting ini, anda tidak akan mendapatkan mereka untuk melakukannya jika anda duduk di sana bercakap tentang menutup perniagaan mereka,” katanya.

Tentu sahaja, pelbagai isu lain menaungi COP28. Adakah krisis yang berterusan di Gaza—jarak yang agak dekat dari tempat kami duduk di Abu Dhabi—telah memperlahan perbincangan? “Saya benar-benar tidak fikir ia telahpun,” kata Kerry kepada saya. Apa tentang perdebatan mengenai penghapusan bahan api fosil? “Untuk menghapuskan, anda perlu memulakan dengan mengurangkan, mengurangkan adalah jalan ke arah penghapusan,” katanya. “Dan saya percaya bahawa pasaran akan membuat keputusan pada akhirnya.” Pada masa ini, permintaan sedang menggerakkan pengeluaran bahan api fosil, katanya, tetapi isyarat pasaran jangka panjang menunjukkan dunia sedang beralih kepada bersih.

Persoalannya kini adalah adakah kita akan sampai ke sana cukup cepat? “Ia tidak jelas kita akan. Sebenarnya, pada masa ini anda perlu bertaruh terhadap diri anda sendiri,” kata Kerry. “Kami sedang cuba untuk mengubah angka-angka ini.”