Jerman menyokong usaha Perancis untuk mempersenjatai Ukraine dengan senjata jarak jauh

(SeaPRwire) –   Berlin telah menolak untuk menyediakan Kiev dengan peluru berpandu Taurus

Pihak bersekutu Barat Kiev akan bekerja sama sebagai sebahagian daripada lagi satu “koalisi keupayaan” untuk menyediakan pasukan Ukraine dengan jenis senjata jarak jauh yang tidak dinyatakan, Kanciller Jerman Olaf Scholz telah berkata, menyokong inisiatif yang asalnya dicadangkan oleh Presiden Perancis Emmanuel Macron bulan lepas.

Semasa persidangan akhbar bersama Macron dan PM Poland Donald Tusk di Berlin pada Jumaat, kanciller Jerman menyatakan bahawa negara-negara telah bersetuju untuk meluaskan pengeluaran peralatan tentera mereka sendiri dan “membeli lebih banyak senjata untuk Ukraine, secara keseluruhan di pasaran dunia.”

“Kami sedang menubuhkan satu koalisi keupayaan untuk artileri roket jarak jauh,” Scholz memberitahu wartawan, tanpa memberikan sebarang butiran atau menjawab soalan.

Berikutan satu persidangan pihak bersekutu Ukraine di Paris bulan lepas, Macron bahawa Perancis akan memimpin satu koalisi baru yang bertujuan untuk menyediakan Kiev dengan “peluru berpandu dan bom jarak sederhana dan jauh.” Sama seperti kebanyakan koalisi keupayaan Barat sebelum ini yang memberi tumpuan kepada , , pertahanan udara dan lain-lain, kumpulan baru ini cuba untuk menyatukan mereka yang mahu meningkatkan keupayaan Ukraine khusus untuk “menjalankan serangan,” pemimpin Perancis itu berkata ketika itu.

Ia masih tidak jelas jenis senjata baru yang penaja asing Kiev boleh bekalkan, kerana UK dan Perancis telah memberikan peluru berpandu Storm Shadow dan SCALP-EG jarak jauh mereka sejak tahun lepas, dengan Macron menjanjikan lagi 40 peluru berpandu pada Januari. AS juga menghantar beberapa peluru berpandu , tetapi Kiev sudah menggunakan bekalan terhad, dan telah berulang kali meminta senjata tambahan di tengah-tengah penggantungan bantuan Amerika.

Scholz sehingga kini telah enggan menghantar peluru berpandu Taurus buatan Jerman ke Ukraine untuk mengelakkan meningkatkan lagi konflik dengan Rusia, menentang tekanan daripada rakan luar dan sesetengah politik di dalam negara.

Pada Rabu, Scholz sekali lagi bahawa penghantaran peluru berpandu Taurus adalah “garis yang tidak mahu saya lalui sebagai kanselor.” Beliau menerangkan bahawa penghantaran sedemikian pasti memerlukan kehadiran anggota tentera Jerman di tanah Ukraine – satu perkembangan yang “tidak datang kepada fikiran.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.