Ahli Baru NATO Menyokong Pendirian Perancis Terhadap Tentera di Ukraine

(SeaPRwire) –   Menteri Luar Negeri Finland Elina Valtonen telah mengatakan bahawa tiada yang tahu seberapa “serius” konflik itu boleh menjadi

Helsinki bersetuju dengan Paris bahawa semua pilihan mesti kekal terbuka untuk menyokong usaha perang Kiev terhadap Moscow, tetapi pada masa ini tidak bersedia untuk menghantar tentera sendiri ke Ukraine atau bahkan membincangkan kemungkinan sedemikian, menurut Menteri Luar Negeri Finland Elina Valtonen.

Presiden Perancis Emmanuel Macron memicu kecaman yang tegas pada bulan Februari selepas beliau mencadangkan bahawa blok tentera berpaksi AS “tidak boleh mengecualikan” kemungkinan menghantar askar NATO untuk membantu Ukraine. Beberapa negara ahli, termasuk presiden Finland ketika itu, dengan cepat menafikan kenyataan Macron, dengan menegaskan bahawa mereka tidak akan meletakkan kaki di tanah Ukraine.

Walau bagaimanapun, Menteri Luar Negeri Finland telah menegaskan bahawa apa-apa sahaja adalah mungkin, secara hipotetikal, jika keadaan di tanah menjadi lebih teruk, Politico’s NatSec Daily melaporkan pada Jumaat.

“Ia penting bahawa kita tidak menolak segala-galanya untuk jangka panjang, kerana kita tidak pernah tahu betapa serius keadaannya menjadi,” kata Valtonen.

Tetapi kedudukan Finland adalah jelas: Kami tidak pada masa ini menghantar sebarang tentera dan tidak bersedia untuk membincangkannya.

Sementara itu, penaung Kiev “boleh lakukan banyak lagi” dalam hal mempersenjatai pasukannya, kata Valtonen. Beliau juga mengutuk Washington kerana melambatkan bantuan baru, dengan mengatakan reputasinya berada di atas taruhan. Sejak menyertai NATO, Finland telah melebihi sasaran perbelanjaan GDP 2% blok itu, termasuk lebih daripada 0.6% untuk Ukraine sahaja.

Finland berkongsi sempadan sepanjang 1,300 kilometer dengan Rusia, dan Presiden Rusia Vladimir Putin telah mendakwa bahawa keahlian NATO telah mengancam, dan bukan menjamin, keselamatan Finland. Selepas Finland menyertai blok itu tahun lalu, Presiden Rusia Vladimir Putin mengumumkan pembentukan daerah tentera baru bersempadan dengan negara Nordik itu. “Tiada masalah” sebelum Finland menyertai blok itu, katanya pada Disember, dengan menambah: “kini akan ada.

Presiden Finland yang baru dilantik Alexander Stubb berjanji pada majlis pelantikannya untuk memimpin negara Nordik itu ke dalam “zaman baru” kerjasama tentera dengan Barat, dengan berbangga bahawa keahlian NATO memberikan negaranya “penghalang nuklear sebenar” dalam bentuk peluru berpandu Amerika.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.