Javier Milei Menang Pilihan Raya Presiden Argentina Selepas Pusingan Kedua

Presidential candidate of the Liberty Advances coalition Javier Milei arrives to vote in the presidential runoff election in Buenos Aires, Argentina, Sunday, Nov. 19, 2023.

(SeaPRwire) –   BUENOS AIRES — Ahli politik sayap kanan populis akan menjadi presiden Argentina seterusnya selepas menjanjikan perubahan dramatik kepada negara dalam kempen pilihan raya yang sangat berpolarisasi yang diadakan di tengah kemarahan mendalam terhadap inflasi yang meningkat dan kemiskinan yang meningkat.

Dengan 97.6% undian diteliti pada Ahad undian pilihan raya presiden kedua, Milei memperoleh 55.8% dan Menteri Ekonomi Sergio Massa 44.2%, mengikut pihak berkuasa pilihan raya Argentina.

Di jalan-jalan Buenos Aires, pemandu menekan klakson kereta mereka dan ramai keluar ke jalan-jalan untuk merayakan di beberapa kawasan. Di luar ibu pejabat parti Milei, sebuah hotel di pusat bandar Buenos Aires, penyokongnya sangat gembira.

Massa, dari parti Peronist yang memerintah, mengakui kekalahan dan mengucapkan tahniah kepada Milei, seorang yang menggambarkan dirinya sebagai anarko-kapitalis yang kerap dibandingkan dengan bekas Presiden Amerika Syarikat Donald Trump.

“Rakyat Argentina memilih jalan lain,” kata Massa dalam ucapannya. “Bermula esok … menjamin fungsi politik, sosial dan ekonomi adalah tanggungjawab presiden baharu. Saya harap beliau akan melaksanakannya.”

Dengan kemenangan Milei, negara akan berpaling ke kanan dan memberi kuasa kepada ahli undang-undang pemula yang mula-mula mendapat perhatian sebagai pengacara televisyen yang mengkritik apa yang dipanggilnya “kasta politik”.

Inflasi telah melebihi 140% dan kemiskinan meningkat ketika Massa memegang jawatannya. Milei telah mencadangkan untuk mengurangkan saiz negara dan mengawal inflasi, manakala menteri kerajaan yang ditandinginya memberi amaran tentang impak negatif dasar-dasar sedemikian. Pilihan raya ini memaksa ramai untuk memutuskan yang mana antara kedua-duanya yang dianggap sebagai pilihan yang kurang teruk.

“Ini adalah kemenangan yang kurang kerana Milei dan ciri-ciri serta keistimewaannya dan lebih kepada permintaan untuk perubahan,” kata Lucas Romero, ketua Synopsis, sebuah firma perundingan politik tempatan. “Apa yang diekspresikan di dalam peti undi adalah keletihan, kepenatan, undi protes majoriti rakyat Argentina.”

Kempen Massa memberi amaran rakyat Argentina bahawa lawan libertarian mereka yang ingin memansuhkan kementerian utama dan sebaliknya secara mendadak mengehadkan negara akan mengancam perkhidmatan awam, termasuk kesihatan dan pendidikan, dan program-program kebajikan yang banyak bergantung kepada mereka. Massa juga menarik perhatian kepada retorik lawannya yang sering agresif dan secara terbuka mempersoalkan kecerdasannya; sebelum pusingan pertama, Milei kadang-kadang membawa rantai gergaji yang bergetar di perhimpunan.

“Ada banyak pengundi yang tidak yakin untuk mengundi Milei, yang akan mengundi tidak atau kosong. Tetapi datang hari mengundi, mereka mengundi Milei kerana mereka semua marah,” kata Andrei Roman, CEO syarikat tinjauan pendapat Brazil Atlas Intel, melalui telefon. “Semua orang bercakap tentang ketakutan Milei menang. Saya fikir ini adalah ketakutan Massa menang dan ekonomi terus seperti ini, inflasi dan semua itu.”

Milei menuduh Massa dan sekutunya melancarkan “kempen ketakutan” dan beliau menarik balik sebahagian besar cadangan paling kontroversinya, seperti melonggarkan kawalan senjata api. Dalam iklan kempen akhirnya, Milei memandang ke kamera dan memberi jaminan kepada pengundi bahawa beliau tidak berhasrat untuk memprivatisasi pendidikan atau kesihatan.

Pemberitaan Milei beresonansi dengan kuat dengan rakyat Argentina yang marah dengan perjuangan mereka untuk menguruskan keperluan harian, terutamanya lelaki muda.

“Wang kurang dan kurang setiap hari. Saya adalah individu berkelayakan, dan gaji saya tidak cukup untuk apa-apa,” kata Esteban Medina, seorang terapist fizikal 26 tahun dari Ezeiza, di pinggir Buenos Aires, kepada Agensi Berita Antarabangsa pada pinggiran satu perhimpunan Milei awal minggu ini.

Penyokong Milei yang lain ialah María Gabriela Gaviola, seorang usahawan 63 tahun yang berbuat segala-galanya untuk mengelakkan perniagaannya yang mengeluarkan produk veterinar muflis di tengah harga bahan yang meningkat dengan mendadak. Dan kerajaan tidak membantu, termasuk Massa yang memegang jawatannya selama lebih setahun.

“Sektor pengeluar negara ini tidak diambil kira. Berapa lama negara yang tidak mengeluarkan boleh berjalan dengan baik?” kata Gaviola, yang mengambil dua pekerjaan sampingan untuk mengekalkan syarikatnya. “Kebenaran ialah, saya tidak mengenali Milei. Saya mendengar sedikit tentangnya. Saya tidak mengenalinya, tetapi orang yang saya sudah kenal tidak membantu saya. Saya lebih suka mencuba sesuatu yang baru.”

Kebanyakan tinjauan pendapat sebelum pilihan raya, yang secara konsisten salah langkah pada setiap peringkat kempen tahun ini, menunjukkan keseimbangan statistik antara kedua-dua calon atau Milei sedikit di depan.

Menggambarkan pembahagian pahit kempen ini telah bawa ke permukaan, Milei menerima kedua-dua desisan dan tepukan pada Jumaat malam di Teater Colón yang terkenal di Buenos Aires.

Ketegangan juga jelas Ahad apabila rakan Milei Victoria Villaruel pergi mengundi dan dihadapi oleh penunjuk perasaan marah terhadap dakwaannya bahawa bilangan mangsa diktator tentera Argentina yang ganas 1976-1983 jauh lebih rendah daripada yang lama didakwa oleh pertubuhan hak asasi manusia, antara kedudukan kontroversinya.

Undian diadakan di tengah dakwaan Milei tentang kemungkinan penipuan pilihan raya, mengingatkan dakwaan Trump dan bekas presiden Brazil sayap kanan Jair Bolsonaro. Tanpa memberikan bukti, Milei mendakwa pusingan pertama pilihan raya presiden dilanda ketidakteraturan yang mempengaruhi keputusan. Pakar menyatakan ketidakteraturan sedemikian tidak boleh mengubah keputusan pilihan raya, dan dakwaannya sebahagiannya bertujuan memanaskan dasar sendiri dan memotivasi penyokongnya menjadi pemerhati stesen mengundi.

“Harapan bersinar sekali lagi di Amerika Selatan,” tulis Bolsonaro di X, bekas Twitter. “Semoga angin-angin baik ini sampai ke Amerika Syarikat dan Brazil supaya kejujuran, kemajuan dan kebebasan kembali kepada kita semua.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)