Berita Terkini Mengenai Usaha Pemimpin TerbukaAI Untuk Membawa Semula Sam Altman Selepas Beliau Dipecat

(SeaPRwire) –   Usaha oleh kumpulan eksekutif dan pelabur OpenAI untuk mengembalikan Sam Altman kepada peranannya sebagai ketua pegawai eksekutif mencapai kebuntuan mengenai susunan dan peranan lembaga pengarah, menurut orang yang familiar dengan perundingan.

Altman, yang dipecat Jumaat, terbuka untuk kembali tetapi mahu melihat perubahan tadbir urus, termasuk penyingkiran ahli lembaga pengarah sedia ada, kata orang itu, yang meminta supaya tidak dikenalpasti kerana perundingan itu bersifat peribadi. Beliau juga mahu kenyataan yang membebaskannya daripada salah laku, kata mereka.

Pemimpin utama dalam OpenAI juga menekan agar lembaga pengarah meletak jawatan dan membawa kembali Altman, kata seorang daripada mereka. Senarai itu termasuk Ketua Pegawai Eksekutif Sementara Mira Murati, Ketua Strategi Jason Kwon dan Ketua Operasi Brad Lightcap, orang itu kata.

Sehingga Jumaat, lembaga pengarah syarikat itu terdiri daripada: Altman, Brockman dan Sutskever, serta CEO Quora Inc. Adam D’Angelo, ahli perniagaan teknologi Tasha McCauley dan Helen Toner, pengarah strategi di Pusat Keselamatan dan Teknologi Muncul Georgetown.

Microsoft Corp. CEO Satya Nadella memainkan peranan pusat dalam perundingan di kalangan eksekutif, pelabur dan lembaga pengarah, kata sesetengah orang itu. Microsoft ialah pelabur terbesar OpenAI, dengan pelaburan $13 bilion.

Sama ada beliau dapat kembali ke OpenAI, Altman juga telah sibuk dengan perniagaan lain, termasuk menaikkan dana untuk syarikat pembuatan cip dan peranti berfokus AI.

Dalam memo kepada kakitangan Sabtu, Lightcap berkata keputusan untuk memecat CEO “tidak dibuat berikutan malfeasant” atau amalan kewangan atau keselamatan syarikat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)