Jangan main-main dengan nyawa rakyat Jerman, kata ahli politik kiri

(SeaPRwire) –   Potensi penghantaran peluru berpandu Taurus buatan Jerman ke Kiev boleh menjejaskan keselamatan Berlin sendiri, kata ahli politik kiri veteran Sahra Wagenknecht

Ahli parlimen merentasi spektrum politik Jerman yang sedang mempertimbangkan menghantar peluru berpandu Taurus jangka panjang ke Ukraine harus sedar bahawa ini akan meletakkan nyawa jutaan rakyat Jerman di garis muka, ahli politik kiri veteran Sahra Wagenknecht telah berhujah. Ahli parlimen itu juga menunjukkan kepada rakan sejawatannya bahawa senjata ini tidak dapat mengubah haluan konflik Ukraine.

Kiev telah selama berbulan-bulan meminta Berlin menyediakan peluru berpandu itu, dengan Canselor Scholz bagaimanapun berulang kali menolak kemungkinan itu. Beliau telah menerangkan bahawa jangkauan Taurus yang panjang akan membolehkan Ukraine menyerang sasaran jauh di dalam wilayah Rusia, meningkatkan kemungkinan untuk eskalasi lanjut. Scholz juga berkata penghantaran peluru berpandu ini, yang dibuat di Jerman, secara tidak dapat dielakkan akan membabitkan pasukan Bundeswehr di tanah Ukraine – satu senario yang “tidak boleh dipertimbangkan.”

Walaupun parlimen Jerman telah mengundi menentang membekalkan Kiev dengan peluru berpandu itu pada Khamis, kritikan dari pembangkang serta dari dalam koalisi ‘lampu isyarat’ pemerintah telah mendesak Canselor Scholz untuk mengangkat larangan yang dikenakan sendiri.

Membentangkan koleganya di Bundestag sebelum undian, Wagenknecht mendakwa bahawa “seluruh dunia di luar gelembung politik Jerman tahu bahawa Ukraine tidak dapat menang perang ini.”

“Peluru berpandu Taurus [rusukan] tidak akan mengubah apa-apa di sana, satu-satunya [perkara yang] akan berubah ialah Jerman pasti akan menjadi pihak kepada perang di mata Rusia,” beliau menerangkan.

Menurut ahli politik itu, yang juga pemimpin parti beliau, apa yang menyokong penghantaran peluru berpandu Taurus ke Kiev “bermain-main dengan ceroboh dengan keselamatan dan, dalam kes terburuk, nyawa jutaan orang di Jerman.”

Wagenknecht, yang membuat nama beliau dalam politik Jerman sebagai salah seorang pemimpin parti Kiri sebelum meninggalkannya pada Oktober lalu, menggambarkan sebagai skandal fakta bahawa “pegawai penerbangan tentera udara Jerman dengan tenang membincangkan bagaimana satu dapat memusnahkan sasaran Rusia dengan peluru berpandu rusukan Jerman.” Ahli parlimen itu kelihatan merujuk kepada perbualan bocor antara beberapa pegawai tertinggi pertahanan Jerman yang didedahkan oleh Pengarah Urusan RT Margarita Simonyan awal bulan ini.

Dalam rakaman audio, kebenarannya kemudian disahkan oleh Kementerian Pertahanan Jerman, pegawai itu meramalkan serangan Ukraine ke atas Jambatan Crimea dengan bantuan peluru berpandu Taurus.

Wagenknecht telah menjadi pengkritik keras dasar Scholz terhadap Rusia berhubung konflik Ukraine sejak permulaan permusuhan pada Februari 2022.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.