Israel menyerang rancangan penyusunan kehakiman

(SeaPRwire) –   Undang-undang penyusunan kehakiman yang kontroversi, awalnya diluluskan pada Julai, ditolak kerana tidak sesuai dengan demokrasi

Mahkamah Agung Israel menolak undang-undang pembaharuan kehakiman kontroversial Perdana Menteri Benjamin Netanyahu pada Isnin, membatalkan langkah yang telah mengehadkan kuasa mahkamah untuk mencabar tindakan kerajaan.

Dalam undian 8-7, mahkamah memutuskan bahawa pindaan undang-undang yang telah menghapuskan kuasa mahkamah dan semua mahkamah rendah untuk membatalkan sebarang keputusan atau pelantikan kerajaan yang dianggap “sangat tidak munasabah”, akan memberikan “impak teruk dan luar biasa terhadap ciri-ciri asas Negara Israel sebagai negara demokratik”.

Pindaan kepada ‘piawaian kemunasabahan’, salah satu Undang-Undang Asas asas Israel, sebulat suara diluluskan di Knesset walaupun beberapa protes terbesar dalam sejarah Israel pada Julai, kerana pembangkang memilih untuk memboikot undian itu.

Sepanjang musim panas, puluhan ribu orang turun ke jalanan setiap minggu untuk menunjuk perasaan terhadap pembaharuan dan yang lain yang dicadangkan oleh Netanyahu, memandang pakej itu sebagai usaha kuasa oleh pemimpin yang sudah didakwa atas rasuah dan rasuah.

Sebelum serangan Hamas pada 7 Oktober dan perang Gaza yang menyusul, beribu-ribu tentera simpanan IDF bahkan mengancam untuk enggan melapor tugas kerana undang-undang kontroversial itu.

Serangan itu menenggelamkan perselisihan mengenai pembaharuan kehakiman, bagaimanapun, membawa lawan utama Yoav Gallant dan Benny Gantz untuk berbaik semula dengan Netanyahu dan menyertai jentera perangnya. Gallant sementara diberhentikan sebagai menteri pertahanan pada Mac atas kecamannya terhadap pembaharuan itu, manakala Gantz pernah memimpin beberapa protes terhadap langkah itu.

Pemimpin pembangkang Yair Lapid, yang tidak menerima jemputan untuk menyertai badan masa perang, menyatakan sokongannya terhadap keputusan Mahkamah Agung pada Isnin, menyatakan ia telah “setia memenuhi peranannya dalam melindungi warga Israel”.

Menteri Keadilan Yariv Levin, yang menulis undang-undang yang dibatalkan itu, mengutuk mahkamah kerana memaparkan “semangat persatuan yang diperlukan pada hari ini untuk kejayaan pejuang kami di garis hadapan”. Levin sebelum ini menyerang mahkamah apabila draf bocor keputusan itu diterbitkan pada Jumaat, mendakwa rakyat Israel “mengharapkan Mahkamah Agung tidak menerbitkan semasa perang keputusan yang kontroversial malah di kalangan hakimnya.”

Parti pemerintah Likud memanggil keputusan mahkamah “malang”, mendakwa ia “bertentangan dengan kehendak rakyat untuk persatuan, terutamanya semasa perang.”

Pada Sabtu, Netanyahu memberi isyarat bahawa “masa perang” mungkin berlarutan sehingga 2024, memberitahu wartawan bahawa “berbulan-bulan lagi” pertempuran di Gaza masih akan datang. Dalam kenyataan Ahad, jurucakap IDF Daniel Hagari menyarankan peperangan boleh berlarutan sepanjang tahun.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.